Sindikati energetike ne nameravajo dati. Foto: Goran Rovan
Sindikati energetike ne nameravajo dati. Foto: Goran Rovan
false
Sevčnikar meni, da strategija za Slovenijo škodljiva. Foto: MMC RTV SLO

Ključna v strategiji je po pojasnilih predsednika sindikata Branka Sevčnikarja prodaja trgovalnih družb elektrodistribucij. "Tudi prihod RWE-ja kot multinacionalke na slovenski trg v tem trenutku ni naključje. RWE je imel lani 1,7 milijarde evrov dobička, kar je približno enako letnemu prometu skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE)," je dodal Sevčnikar.

Prodajo družb za trgovanje z električno energijo bodo skušali preprečiti, prizadevali si bodo tudi, da bo v strategijo vgrajena varovalka, sicer ne izključujejo sindikalnega boja. Za člana predsedstva sindikata Valterja Vodopivca je tudi namera, da so distribucijska podjetja strateška, njihove hčere - trgovci - pa portfeljske naložbe oz. namenjene prodaji, zgrešena.

Predsednik konference sindikata dejavnosti proizvodnje električne energije Bojan Majhenič pa se je ob tem vprašal, ali se bodo prodale tudi dravske in soške elektrarne. "To je največji rop, ki se lahko zgodi! To je skregano s pametjo!" je bil oster Majhenič in dodal: "Energetika mora ostati v slovenskih rokah!"

Potrebna tudi energetska strategija
Pripravljavcem strategije ob tem očitajo, da argumentov in številk iz dokumenta niso predstavili v okviru ekonomsko-socialnega odbora za energetiko in da je pripravljena, ne da bi bila pripravljena tudi strategija razvoja energetike v Sloveniji. "Takšne strategije za področje energetike skoraj ne potrebujemo. Mislimo, da je izredno pomanjkljiva, škodljiva," je poudaril Sevčnikar.

Predstavniki sindikata so bili tudi tokrat kritični do poslovanja HSE-ja. Ti bi namreč po njihovi oceni iz prodaje elektrike iz domačih virov na letni ravni lahko ustvaril med 80 in 100 milijonov evrov dobička, zato predlagajo spremembo poslovnega modela in izločitev trgovalnega dela. Ocenil je, da cena električne energije ni težava, in dodal, da HSE proda približno 20 teravatnih ur električne energije, medtem ko se jih proizvede približno devet.