Za izvajanje jamstvene sheme je pooblaščena Slovenska izvozna in razvojna banka (SID). Foto: MMC RTV SLO
Za izvajanje jamstvene sheme je pooblaščena Slovenska izvozna in razvojna banka (SID). Foto: MMC RTV SLO

Država bo bankam v primeru kreditiranja podjetij ponudila 1,2 milijarde evrov jamstva in tako skušala sprostiti kreditni krč. Prvi dražbi bosta po napovedih ministra za finance Franceta Križaniča sledili še dve, na vseh treh skupaj pa bo predvidoma na voljo za 350 milijonov evrov jamstev.

60 milijonov evrov za 50-odstotna jamstva
Banka SID je k dražbi povabila vse banke, ki imajo sedež v Sloveniji, povabilo pa je objavljeno tudi na spletni strani banke. Jamstvena kvota prve dražbe znaša 60 milijonov evrov, stopnja najvišjega tveganja, ki ga zanjo prevzema država, pa je določena pri 50 odstotkih.

Gre za prvo dražbo, ki naj bi vzpostavila utečene postopke in morebitne spremembe na prihodnjih dražbah, so zapisali pri banki SID.

Zakon pozdravila tudi evropska komisija
Zakon o jamstveni shemi, ki je dobil tudi zeleno luč Evropske komisije, določa, da se lahko jamstva izdajo za posojila, ki so namenjena financiranju osnovne dejavnosti posojilojemalcev, predvsem pa financiranju novih in dokončanju že začetih investicij, financiranju obratnih sredstev ali reprogramiranju kratkoročnih posojil.

Jamstva za obveznosti posojilojemalcev, ki so jih banke razvrstile v bonitetne razrede A, B in C, lahko znašajo največ 80 odstotkov vseh obveznosti iz posojil na podlagi jamstvene sheme. Glavnica posameznega posojila lahko znaša najmanj 100 tisoč in največ 70 milijonov evrov.

Problematični bodo ostali brez jamstva
Jamstev ni mogoče izdati za financiranje odkupov podjetij ali njihovih deležev ali za odplačilo obstoječih posojil, ki so bila najeta za te namene. Jamstva prav tako ne more prejeti posojilojemalec, ki je bil 1. julija 2008 opredeljen kot podjetje v težavah.

Podjetja potrebujejo dolgoročna posojila
Slovenski gospodarstveniki so vlado sicer opozorili, da imajo podjetja težave s pomanjkanjem likvidnostnih sredstev in pri zagotavljanju dolgoročnih posojil, kar jim med gospodarsko krizo otežuje poslovanje.

A. K. K.