Če bodo finančne družbe želele sodelovati v jamstveni shemi, ne bodo smele dajati posojil za menedžerske prevzeme. Foto: MMC RTV SLO
Če bodo finančne družbe želele sodelovati v jamstveni shemi, ne bodo smele dajati posojil za menedžerske prevzeme. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Franc Križanič je razložil, da bo sankcije v primeru kršitev zvajalo javno pravobranilstvo. Foto: MMC RTV SLO
Kreditni krč in nelikvidnost

S predlogoma novel zakonov je vlada tistim finančnim družbam, ki želijo ugodnosti izkoristiti, prepovedala kreditiranje, zavarovanje oz. podaljševanje posojil, ki so namenjeni upravam in z njimi povezanim osebam za odkup podjetij.

Sankcije bo izvajal javni pravobranilec
Prepoved dajanja posojil velja za vse banke, ki so deležne jamstev, in sicer za njihovo celotno poslovanje, izjema so postopki prisilne poravnave. Kot je po seji vlade dejal minister za finance Franc Križanič, se lahko nadzorni svet posamezne banke za izdajo oz. podaljšanje posojila vendarle odloči, če presodi, da bi v nasprotnem primeru sledila velika in nepremostljiva gospodarska škoda za to banko.

V primeru kršitve te določbe odobreno posojilo ne bo veljalo, na samo jamstvo pa kršitev ne bo vplivala. Sankcije bo izvajal javni pravobranilec, ministrstvo za finance pa bo zbiralo podatke, je razložil Križanič.

Različne cene jamstev glede na zavarovanja
V zakon o jamstveni shemi, ki je začel veljati s 1. majem, je vlada dodatno vgradila različne cene jamstev glede na zavarovanja, ki jih nudijo podjetja. Če uspe podjetje ponuditi kakovostno zavarovanje, bo cena jamstva zelo nizka, je napovedal Križanič.

Z novelo zakona o jamstveni shemi se poleg tega razširja krog kreditojemalcev, za katere bo izdano državno jamstvo, na zadruge. V skladu z veljavnim zakonom je mogoče jamstva izdati le za kreditiranje gospodarskih subjektov, ki delujejo po zakonu o gospodarskih družbah. Vlada je sprejela tudi uredbo o izvajanju zakona o jamstveni shemi, potreben je le še podpis pogodbe med ministrstvom za finance ter SID banko, ki izvaja vse posle v zvezi z izdajo jamstev, je še povedal Križanič.

Vlada je iz postopka umaknila predlog zakona o dodatnem davku od dohodkov članov poslovodstev in nadzornih organov med finančno in gospodarsko krizo.

T. K.

Kreditni krč in nelikvidnost