Foto: Spirit Slovenija
Foto: Spirit Slovenija

"Slovenija je življenjsko odvisna od izvoza storitev in blaga. Tak paviljon in srečanje, kot je Expo, sta tako izredno velika in pomembna naložba za prihodnost slovenskega gospodarstva, s tem pa tudi Slovenije kot take," je ob obisku svetovne razstave v Dubaju v torek ob slovenskem nacionalnem dnevu na Expu pojasnil prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka.

Slovenska podjetja se, kot opaža, še premalo zavedajo, da je trg Združenih arabskih emiratov pomemben ne le kot samostojni trg, ampak še bolj kot izhodišče za velik del Azije in Afrike. "Hkrati je tu v emiratih celotna svetovna gospodarska srenja. Možnosti povezav, navezav, sodelovanja, pogovorov in konkretnih naložb je ogromno, če bi bili močneje prisotni," je prepričan.

A je prepoznavnost Slovenije in njenih podjetij v tem delu sveta kljub nekaterim prebojnim podjetjem in posameznikom še šibka. Strokovnjaki del naših podjetij gotovo poznajo, širše gospodarstvo pa ne, meni sogovornik.

Zato je pomembna predstavitev na Expu, pa tudi neposredna letalska povezava med Ljubljano in Dubajem. Vse to bo namreč omogočilo, da bodo lahko priložnosti, ki gotovo obstajajo, bolje izkoriščene.

Šimonka je tako zadovoljen z odločitvijo, da bo slovenski paviljon na Expu 2020, ki je "naletel na izredno odobravanje in navdušenje obiskovalcev", po koncu razstave postal hiša slovenskega gospodarstva in Slovencev v Dubaju. "Priložnosti so dane, od nas pa je odvisno, koliko jih bomo znali izkoristiti," je povzel.

Dobro sodelovanje z dubajsko zbornico

Šimonka se je v ponedeljek v Dubaju sestal s predsednikom dubajske gospodarske zbornice Hamadom Buamimom. Gre še za eno pomembno dejavnost, ki slovenskim podjetjem odpira vrata v Dubaj in območje.

"Sodelovanje z dubajsko zbornico je izredno dobro. Samo v začetnih dveh mesecih Expa smo skupaj pripravili več kot 70 pomembnih dvostranskih srečanj," je izpostavil. Hkrati gre za enega najmočnejših gospodarskih združenj na širšem območju z več kot 260.000 člani. Njihovi stiki, pomoč in dobra volja, izražena na srečanju s predsednikom zbornice, pričajo o veliki podpori, na katero lahko računa slovensko gospodarstvo, pravi Šimonka.

Po navedbah GZS-ja sta Šimonka in Buamim med drugim kot uspešno ocenila januarsko srečanje slovenskih živilskih podjetij z dubajskimi agenti, distributerji in uvozniki. Dogovorila sta se tudi za povratni obisk teh in potencialnih vlagateljev pri predstavnikih živilskega sektorja v Sloveniji.