Sindikalisti opozarjajo, da njihove pripombe do zdaj niso bile upoštevane, postopki pa da kažejo na golo formalnost. Foto: Gorenje
Sindikalisti opozarjajo, da njihove pripombe do zdaj niso bile upoštevane, postopki pa da kažejo na golo formalnost. Foto: Gorenje

Potem ko je v četrtek v javnosti odjeknila vest, da v Gorenju v okviru poslovnega preoblikovanja družbe in skupine predvidevajo tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest, zaradi česar je predvideno tudi zmanjševanje števila zaposlenih, je svoje poglede na dogajanje na današnji novinarski konferenci v Velenju predstavil Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI), ki v Gorenju zastopa več kot polovico zaposlenih.

Gorenje, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, naj bi po podatkih sindikata v kratkem 1.720 delavcem odpovedalo pogodbe o zaposlitvi, hkrati pa 1.450 delavcem ponudilo nove pogodbe za zaposlitev, kar pomeni, da bo predvidoma 270 presežnih delavcev.

Sindikat bo tudi glede na zadnje javne navedbe vodstva podjetja zahteval pisna zagotovila, da bodo delavci tudi z novimi pogodbami ohranili pridobljene pravice in višino plače, je danes povedal predsednik konference SKEI Gorenje Žan Zeba. Predsednica SKEI-ja Slovenije Lidija Jerkič pa je opozorila, da nova pogodba ne pomeni nujno tudi enakega dela kot do zdaj, zato bodo svojim članom v vseh nadaljnjih postopkih nudili vso potrebno pravno pomoč.

Predsednica SKEI-ja Slovenije Lidija Jerkič je opozorila, da nova pogodba ne pomeni nujno tudi enakega dela kot do zdaj, zato bodo svojim članom v vseh nadaljnjih postopkih nudili vso potrebno pravno pomoč. Foto: BoBo
Predsednica SKEI-ja Slovenije Lidija Jerkič je opozorila, da nova pogodba ne pomeni nujno tudi enakega dela kot do zdaj, zato bodo svojim članom v vseh nadaljnjih postopkih nudili vso potrebno pravno pomoč. Foto: BoBo

Večina odpuščenih v podpornih službah

Po podatkih sindikata je med predvidenimi 270 presežnimi delavci večina takšnih, ki opravljajo najbolj enostavna delovna mesta v podpornih službah, kot so čistilke, varnostniki, skladiščniki, niso pa predvidena zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah.

"Sindikat je pripravljen sodelovati v procesu reorganizacije in je tudi poskušal sodelovati, vendar večina naših pripomb ni bila upoštevana," je glede dozdajšnjih pogovorov z vodstvom družbe dejal Zeba, ki je povedal, da so se v sindikatu iz pogovorov umaknili tudi zato, ker so sumili, da gre zgolj za navidezno spremembo sistemizacije s prikritim namenom zniževanja plač. V SKEI-ju menijo, da bi lahko presežke reševali z mehkimi metodami, za tiste, ki pa bodo ostali brez dela, pa se zavzemajo za dogovore, denimo o višjih odpravninah.

V sindikatu ob tem ugotavljajo, da vodstvo podjetja sicer izvaja postopke skladno z zakonodajo, a imajo v sindikatu glede na odsotnost vodstvenih delavcev občutek, da gre samo za formalne postopke in posvete, v resnici pa se mnenje sindikata ne upošteva. Med drugim sindikat moti tudi, da je glavno merilo za določitev presežnih delavcev ocena delovne uspešnosti za letos in lani, zaradi česar se delavci sprašujejo, zakaj po teh merilih ne bodo ocenjevali celotnega preteklega vodstva Gorenja, ki je podjetje pripeljalo v izgubo.

Sindikat Skei Gorenje za nadaljevanje socialnega dialoga

"Gorenje v velikih težavah"

Jerkičeva, ki je poudarila, da je ugotavljanje presežkov v podjetjih zakonito, pričakuje, da bo vodstvo podjetja zdaj sindikat znova povabilo na pogovore o merilih za določitev presežnih delavcev, da se na svetu delavcev predstavi poročilo o poslovanju podjetja in da se izvede tudi posvetovanje o programu razreševanja presežnih delavcev. Zeba pa je dodal, da bodo naredili vse, da se zadeve rešijo s socialnim dialogom, če bo treba, pa bodo za zaščito članstva posegli tudi po akcijah, "ki delodajalcem niso všeč".

Zeba je danes poudaril tudi, da sindikat razume prizadevanja zdajšnjega vodstva Hisensa za ureditev razmer v Gorenju v Velenju, razume tudi, da je "Gorenje v velikih težavah" in da novo vodstvo poskuša s številnimi ukrepi stabilizirati razmere. Treba je povečati prodajo in okrepiti proizvodnjo. Ta je po besedah Zebe trenutno samo 60-odstotno zasedena, a da se že kažejo znaki povečevanja proizvodnje.

Sorodna novica Gorenje bo odpustilo 270 delavcev, število direktorjev že zmanjšali na 53

Vodstvo: Gre za reorganizacijo celotne družbe

Kot so glede reorganizacije pojasnili v Gorenju, pomeni to spremembo organiziranosti celotne družbe Gorenje. Vsa delovna mesta bodo na novo sistemizirana in natančneje definirana. Zato se bodo tem delovnim mestom spremenili oz. posodobili nazivi, nekaterim natančneje definirali opisi delovnih nalog, nekatera pa bodo tudi ukinjena.

Po novi sistemizaciji bodo zato zaposleni z delovnimi mesti, pri katerih se bo spremenil naziv delovnega mesta ali definicija delovnih nalog, dobili pogodbe za enakovredna novo sistematizirana delovna mesta. "To pomeni, da se bodo večini spremenili le nazivi, zagotovo ne bodo imeli zaradi tega nižjih plač in ne bodo zaradi tega izgubili nobenih ugodnosti," so zapisali v Gorenju in dodali, da se nikakor ne bodo pojavljale situacije, da bi nekdo iz računovodstva dobil pogodbo za delo v proizvodnji ali denimo za varnostnika po sistemu "vzemi ali pusti".

Že v četrtek pa so sporočili, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, temveč bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe ter poslovne enote v tujini.