"Zakona bosta vložena v vsakem primeru. Če je politična volja izpred dveh let še enaka, bosta to storila Nova Slovenija in SDS, če ne, bomo to storili mi. Še vedno upamo, da bodo držali besedo, ki so jo tako vztrajno ponavljali čezmejnim delavcem," so povedali v sindikatu. Foto: BoBo

S predlogom novele zakona o urejanju trga dela želijo v Sindikatu delavcev migrantov, kot pravijo, odpraviti "absurd, ki Sloveniji omejuje črpanje sredstev iz tujine". Področna evropska uredba namreč določa, da nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece (oz. za pet mesecev za zaposlitev, ki je daljša od 12 mesecev), povrne država zadnje zaposlitve čezmejnega delavca, hkrati pa trenutna slovenska zakonodaja omejuje višino tega vračila, so danes sporočili iz sindikata.

"Z izgubo zaposlitve čezmejnega delavca se Slovenija prostovoljno 'odpove' približno 2000 evrom iz tujine. V SDMS-ju računamo, da se je zaradi tega v vseh teh letih oškodoval proračun za vsaj 10 milijonov evrov. Prav tako ni prav, da čezmejni delavec, ki za zavarovanje za brezposelnost plača tudi do 20-krat več kot slovenski delavec pri enaki bruto plači, na koncu ni upravičen do višjega zneska zavarovanja oz. nadomestila," pravi predsednik sindikata Mario Fekonja.

S predlogom novele zakona o dohodnini pa v sindikatu zahtevajo "dokončno odpravo krivičnega obdavčevanja", in sicer predlagajo izvzetje dohodkov s progresijo. Druge možnosti po njihovem mnenju zaradi različne delovne zakonodaje, ki je temelj za doseganje dohodka in je med državami ni mogoče poenotiti oz. primerjati, ni.

Izvzetje s progresijo je ena od dveh najpogosteje uporabljenih metod (druga je metoda navadnega odbitka) za odpravo dvojnega obdavčenja. Pri tej se dohodek ali premoženje slovenskega rezidenta, ki se po mednarodni pogodbi lahko obdavči v državi vira, v Sloveniji ne obdavči, vendar pa ima Slovenija pravico tak dohodek ali premoženje upoštevati pri določanju davka od drugega dohodka ali premoženja davčnega zavezanca, pojasnjujejo na spletni strani Finančne uprave RS in navajajo, da takšno metodo vsebuje mednarodna pogodba s Švedsko.

Rešitev je samo ena

"Zakona bosta vložena v vsakem primeru. Če je politična volja izpred dveh let še enaka, bosta to storila Nova Slovenija in SDS, če ne, bomo to storili mi. Še vedno upamo, da bodo držali besedo, ki so jo tako vztrajno ponavljali čezmejnim delavcem. Prejšnja vlada je čezmejne delavce popolnoma ignorirala, ne želimo si, da se to pri tej sestavi ponovi," je dejal Fekonja.

Dodal je, da se je o vsebini in ustreznosti novele razpravljalo že leta 2018, ko so zakonske spremembe predlagali v NSi-ju in SDS-u. "Na sestanek z vlado čakamo že od začetka leta, poudariti pa moramo, da na srečanju, če se bo zgodilo, ne nameravamo več debatirati o načinih reševanja problematike. Rešitev je samo ena. Izvzem s progresijo. Na tej točki smo se s strankama SDS in NSi tudi poenotili. Pogovarjamo se lahko zgolj o retroaktivnosti," je povedal vodja sindikata. Računa, da bodo podpise zbrali v enem mesecu.

Rok za zbiranje podpisov po obvestilu predsednika DZ-ja je 60 dni. Za vložitev predloga zakona je potrebnih vsaj 5000 podpisov volivcev.