Žledolom je povzročil ogromno škode, ki tudi znižuje dejanske prihodke kmetijskih zemljišč. Foto: BoBo
Žledolom je povzročil ogromno škode, ki tudi znižuje dejanske prihodke kmetijskih zemljišč. Foto: BoBo

"Izračune zahtevamo za vse kmetijske panoge. V nasprotnem primeru se ne strinjamo s predlaganim zakonom o katastrskem dohodku," so zapisali v sindikatu. Predlog novega zakona, ki je objavljen med vladnimi gradivi, vlada pa naj bi ga obravnavala maja, predvideva novo metodo ugotavljanja katastrskega dohodka, ki bi temeljila na agregatnih podatkih ekonomskega računa za kmetijsko in gozdarsko dejavnost, ki ga letno pripravi statistični urad.

Ugotavljanje katastrskega dohodka - kje
Kot kaže vladno gradivo, bi po novem omogočili možnost določanja katastrskega dohodka za vse vrste pridelave (npr. intenzivna pridelava vrtnin, zelišč, okrasnih rastlin), za katere se zdaj katastrski dohodek zaradi neevidentiranja teh površin in tudi zaradi velike heterogenosti teh vrst pridelave ni ugotavljal, dohodki za davčne in druge namene pa so se ugotavljali na podlagi vodenja knjigovodstva oz. dejanskih prihodkov in odhodkov ali dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Še vedno bi bila s seznama posebnih kultur za namene ugotavljanja katastrskega dohodka izločena pridelava v rastlinjakih, pridelava okrasnih rastlin in vsa pridelava, ki ni vezana na zemljišče.

Katastrski dohodek bi določili v razredih proizvodne sposobnosti za kmetijska zemljišča na podlagi bonitetnih točk, za gozdna zemljišča pa na podlagi rastiščnega koeficienta.

Druge novosti v ureditvi
Za izračun dodatnega katastrskega dohodka posebnih intenzivnih kultur (pridelava jagod, špargljev, intenzivna pridelava vrtnin, reja polžev itd.) bi določili količnik kot večkratnik katastrskega dohodka kmetijskega zemljišča brez podrobnejše vrste dejanske rabe.

Pavšalna ocena dohodka na čebelji panj bi se ugotavljala kot prihodek od čebelarstva iz ekonomskega računa, zmanjšan za enak delež stroškov, kot bi veljal za gozdna zemljišča.

Ohranili bi korekcijo katastrskega dohodka zaradi omejene možnosti pridelave na območjih posebnih režimov za kmetovanje in gospodarjenje z gozdovi.

Predvideno je prehodno obdobje, v katerem se bi novi zneski katastrskega dohodka postopno povečevali, in sicer v letu 2017 v vrednosti 50 odstotkov in v letu 2018 v vrednosti 75 odstotkov katastrskega dohodka.

Ministrstvo za finance predvideva, da bi po novi metodologiji skupni katastrski dohodek (po izteku prehodnega obdobja) znašal okoli 136 milijonov evrov. Po zadnji noveli - s prehodnim zamrznjenim stanjem med letoma 2014 in 2016 - znaša okoli 41 milijonov evrov.