Sindikat KNG je razburila enostranska odpoved kolektivne pogodbe. Foto: BoBo
Sindikat KNG je razburila enostranska odpoved kolektivne pogodbe. Foto: BoBo
Protest gumarjev pred GZS-jem

Po ocenah sekretarke sindikata KNG Sonje Kos je bila enostranska odpoved delodajalcev v panogi sicer legitimna, vendar prenagljena odločitev, ki je dodobra omajala socialni dialog med delodajalci in sindikatom, ki je do zdaj veljal v panogi.

Ob tem se sprašuje tudi o resničnem namenu odstopa od pogodbe, saj se to v preteklih 20 letih še ni zgodilo, čeprav so bili odnosi sindikata in delodajalcev marsikdaj na preizkušnji. Predlog nove kolektivne pogodbe pa, trdi Kosova, drastično krči obstoječe standarde in pravice delavcev, zato se sprašuje, ali delodajalci na ta način želijo doseči tisto, kar jim ni uspelo v pogajanjih pri reformi trga dela.

Shoda se je udeležil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je dejal, da v ZSSS-ju obsojajo enostransko odpoved kolektivne pogodbe "z namenom povečevanja dobička na račun izkoriščanja delavskih pravic". Semolič je ob tem dejal, da bi morali delodajalci v času krize iskati skupen dialog z delavci.

Protestniki so pred prostori GZS-ja vztrajali približno pol ure, pri čemer ne izključujejo nadaljnjih oblik sindikalnega boja, če delodajalska stran ne bo pripravljena na dialog.

Združenje kemijske industrije pri GZS-ju in sekcija za kemijo pri Združenju delodajalcev Slovenije sta odstop od pogodbe pojasnili s sprejemom novele zakona o delovnih razmerjih in spremenjenimi pogoji poslovanja. Obe združenji sta prepričani, da je kolektivna pogodba potrebna, zato menijo, da je to odlična priložnost, da z novimi pogajanji ohranijo zgleden socialni dialog.

Protest gumarjev pred GZS-jem