Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so zapisali v sindikatu, od inšpektorata za delo pričakujejo, da bo ustrezno ukrepal, v nasprotnem primeru bodo prisiljeni pozvati delavce, da prekinejo vse delo, ki se vsakodnevno prepleta z najetimi zunanjimi izvajalci.

Ob ugotovitvah sveta delavcev, ki je zaradi suma na nezakonitost tovrstnega opravljanja dela podal prijavo na inšpektorat za delo, so v sindikatu zbirali informacije s terena, ki sum o nezakonitosti po njihovem mnenju še dodatno krepijo. Delo pogodbenih izvajalcev namreč celo presega okvire, ki so jih v primeru zunanjih delavcev v Luki Koper na inšpektoratu za delo navedli kot pravno še dopustne.

V sindikatu navajajo, da pogodbeni izvajalci dostavljajo pakete, ki jih pripravljajo in v poštni sistem vnašajo zaposleni na Pošti Slovenije in jih tudi prevzamejo, kadar vročitev ni uspešna. Pošta zunanje izvajalce prav tako opremlja z lastno aplikacijo za vročanje paketov, s telefoni in z obvestili za stranke ob neuspeli vročitvi.

Zaposleni na Pošti ob tem prevzemajo in obdelujejo vso dokumentacijo in gotovino, povezano z dostavo paketov, za vse reklamacije, iskanje in sledenje paketom ter morebitne pritožbe pa je pristojen zaposleni na Pošti. Nadrejeni odrejajo delo pogodbenim izvajalcem na enak način kot zaposlenim. Za pogodbene izvajalce je sicer predvidena pogodbena kazen, nadomeščanje odsotnosti pogodbenih izvajalcev pa zagotavlja Pošta Slovenije, pojasnjujejo v sindikatu.

Še bolj jih skrbijo novi javni razpisi za podizvajalce, ki opozarjajo, da ne gre za začasno najemanje delavcev v času povečanega obsega dela, temveč nakazujejo na dolgoročno sodelovanje s podizvajalci. Sistem po njihovem mnenju spominja na nekdanji sistem Izvajalcev pristaniških storitev (IPS), za katerega sta tako inšpektorat kot tudi sodišče presodila, da gre za nezakonito prakso.

"Že takrat je tedanja glavna inšpektorica za delo izpostavila, da bi tak model bil zakonit le preko agencij za posredovanje delavcev ali pa z oddajo izvajanja celotne dejavnosti podizvajalcu. V primeru podizvajalcev Pošte Slovenije ne gre ne za eno ne za drugo," poudarja pooblaščenec SPD-ja Saša Gržinič.

Čakajoč na odziv SDH-ja

V sindikatu pričakujejo, da se bo s svojim stališčem odzval tudi Slovenski državni holding (SDH), ki je takrat prav nepravilnosti v zvezi z delavci IPS uporabil kot argument za razrešitev uprave Luke Koper. Če je bila ta praksa za SDH tedaj sporna, potem v sindikatu ne vidijo razloga, da bi bila v primeru Pošte Slovenije dopustna.

Kot še dodajajo, s takim zniževanjem stroškov dela trpi tudi kakovost poklica. S terena naj bi že prejemali poročila o pritožbah zaradi neznanja slovenskega jezika, v nekaterih primerih stranke celo zahtevajo, da dostave ne opravi določen podizvajalec.

"S tem trpi ugled Pošte Slovenije, dolgoročno pa bo škodo utrpel tudi naš poklic, ki bo zaradi zniževanja stroškov dela končal tako, kot so poklici v gostinstvu in turizmu, ki so omejeni na priložnostne pogodbene delavce in študente," menijo v sindikatu, kjer so prepričani, da si Pošta že zaradi zakonsko določenega poslanstva takšnega razvrednotenja poklica ne more privoščiti.

Pristojne je sindikat pozval k ukrepanju, v nasprotnem primeru bodo svoj poklic zaščitili sami z vsemi sredstvi, ki so jim na razpolago, so še zapisali.