V Sindikatu poštnih delavcev so ponosni, da jih je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci. Žal pa med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu, je v sporočilu za javnost zapisal pooblaščenec SPD-ja Saša Gržinič. Foto: BoBo
V Sindikatu poštnih delavcev so ponosni, da jih je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci. Žal pa med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu, je v sporočilu za javnost zapisal pooblaščenec SPD-ja Saša Gržinič. Foto: BoBo

V Sindikatu poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov v Pošti Slovenije, so opozorili, da je Pošta skupaj z državnimi lastniki potrdila strategijo, ki med drugim predvideva od 150 do 200 manj zaposlenih v prometu. V sindikatu menijo, da je, kot že tolikokrat prej, ambicija vodstva, da se poštarski poklic približa zasebnim podjetjem, ne glede na to, ali zasledovanje storilnosti vključuje prekomerne nadure, pretirane obremenitve in ne nazadnje tudi nekakovostno storitev.

Ob tem v sindikatu opozarjajo, da naj bi se nadrejeni svojih načrtov lotili z nezakonitim nadzorom nad zaposlenimi, ki naj bi jih preverjali s signalom GPS na mobilnih napravah in jim na podlagi teh podatkov očitali neupravičeno zadrževanje ob dostavi.

Takšno početje je sindikat že prijavil Informacijskemu pooblaščencu, skrbi pa ga, da so tovrstni pritiski na zaposlene nekaj, kar je že bilo videti v marsikaterem podjetju, torej da želi delodajalec z ustvarjanjem nemogočih razmer za delo doseči, da ljudje sami zapustijo Pošto, preden bi začeli odpuščati.

Zato v SPD-ju znova poudarjajo, da je nujno potrebna sprememba krovne zakonodaje, saj zdajšnja z določanjem cen storitev povzroča njihovo nekonkurenčnost, vodstvo družbe pa se želi zgledovati po podjetjih, katerih poslovni model je zniževanje stroškov dela za vsako ceno. V sindikatu opažajo, da kljub drugačnim obljubam gospodarskega ministrstva na začetku mandata še naprej ni volje za spremembo krovne zakonodaje.

Pošta se ni odzvala na napovedi o odpuščanju

Na Pošti Slovenije v odzivu za časnik Večer neposredno na vprašanje o načrtovanih odpuščanjih niso odgovorili. Kot so zapisali, že dlje časa aktivno iščejo in na novo zaposlujejo prav v prometu oziroma dostavi. Prosta delovna mesta objavljajo na zaposlitvenih portalih, na njihovi spletni strani in na straneh zavoda za zaposlovanje, prav ta teden pa so začeli tudi kampanjo za iskanje novih zaposlenih v dostavi, v kateri zaposleni predstavljajo poklic iz svojih izkušenj.

Po informacijah časnika naj bi predstavniki zaposlenih na vprašanje, ali je glede na do 200 zaposlenih manj predviden program presežnih delavcev, dobili odgovor, da ne, saj da bodo uporabili mehke metode z upokojevanjem in običajno fluktuacijo, tako da tak program ni potreben.

V povezavi s trditvami o skoraj mesec dni dolgem spremljanju gibanja in dejavnosti poštarjev ene od poštnih enot z GPS-napravami, so na Pošti za Večer pojasnili, da imajo vzpostavljena dva sistema spremljanja na daljavo. Prvi je sledenje vozilom, ki prevažajo pakete in vrednostne pošiljke, namenjen obvladovanju varnostnih tveganj, drugi pa sistem, ki pri oddaji poštne pošiljke odda geolokacijske koordinate z namenom dokazila o predaji pošiljke.

Za oba sistema so po njihovem mnenju vzpostavljeni interni akti, ki določajo, za kakšne namene se lahko podatki uporabljajo, s tem pa so vsi udeleženi zaposleni tudi seznanjeni. Pred vzpostavitvijo sistemov so opravili vse potrebne postopke v povezavi z obdelavo osebnih podatkov, tudi pri Informacijskem pooblaščencu, so za časnik še dodali na Pošti, z morebitno prijavo Informacijskemu pooblaščencu pa niso seznanjeni.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi strokovne službe družbe junija pripravile zapis gibanja poštarjev ene od pošt ter spremljale njihove premike in morebitne napake. To naj bi se dogajalo skoraj ves mesec oziroma ob delovnih dneh, kar naj bi bila po pisanju časnika tudi vsebina prijave Informacijskemu pooblaščencu.