Proizvodnja v podjetju Safilo se bo po napovedih vodstva kmalu ustavila. Foto: Televizija Slovenija
Proizvodnja v podjetju Safilo se bo po napovedih vodstva kmalu ustavila. Foto: Televizija Slovenija

Potem ko je v četrtek v javnost udarila novica, da bo italijanska skupina Safilo junija letos zaprla proizvodnjo očal v Ormožu, zaradi česar bo brez dela ostalo 557 zaposlenih, so iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) sporočili, da se bodo nemudoma vključili v pogovore z vodstvom in italijanskimi lastniki ter jih poskušali prepričati o opustitvi napovedanih načrtov.

Novico o zapiranju sicer enega večjih slovenskih podjetij in hkrati največjega delodajalca v Ormožu, ki je del istoimenske italijanske skupine, so v sindikatu sprejeli z osuplostjo. Čeprav se je podjetje v preteklosti že večkrat srečevalo z izzivi trga, zato so bili delavci vajeni zaposlovanja in odpuščanja, pa zagotovo niso pričakovali tega, da bodo podjetje zaprli v celoti.

Sorodna novica V Ormožu bodo zaprli tovarno očal, delo bo izgubilo 557 delavcev

Če lastnik ne bo odstopil od svoje odločitve, bodo v sindikatu skrbeli za to, da bodo njihovi člani imeli zagotovljene vse zakonske pravice in si prizadevali za višje odpravnine od tistih, ki jih določa zakon. Prav tako jim bodo skušali pomagati z iskanjem novih zaposlitvenih možnosti in jim nudili pravno pomoč.

Člane njihovega sindikata so ob tem pozvali, da se po informacije in pomoč obrnejo na svoje sindikalne zaupnike.

Ormoški župan opozarja na socialno katastrofo

Informacija o nameri lastnikov podjetja je v četrtek presenetila vse. Tovarna naj bi se zaprla junija zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu. Kot so ob tem pojasnili, je odločitev le del njihovega načrta, v sklopu katerega so že zaprli obrat v francoskem Martignaccu in reorganizirali obrat v Longaroneju v italijanski deželi Benečija (Veneto).

Ormoški župan Danijel Vrbnjak je ob tem dejal, da je to za občino, v kateri je Safilo daleč največji delodajalec, socialna katastrofa. O tem je obvestil predsednika vlade in ga povabil na obisk v Ormož, kjer bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj. Prav tako je župan že predlagal sklic izredne seje občinskega sveta na to temo ter organiziral sestanek s predstavniki občinske Javne razvojne agencije, je prek spletnih strani občinske uprave sporočil zaposlenim v Safilu.

Nekaj predlog ukrepov za pomoč vsem tistim, ki bodo izgubili zaposlitev v podjetju, so na občini že zbrali, predvsem na področju samozaposlovanja, zaposlovanja in spodbud investicij, upravičencem lahko dodelijo tudi socialno pomoč.

Tudi po besedah direktorja ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaža Žirovnika bo to za njihovo območje kar velika težava, čeprav gre za profile, ki si v teh časih lahko najdejo delo. Je pa opozoril, da je v podjetju tudi kar nekaj starejših delavcev in invalidov.

Počivalšek: Verjamem, da bomo našli rešitev

Ormož pa je danes obiskal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Sešel se je z direktorjem podjetja Andrejem Mavsarjem, na sestanku pa so prisostvovali tudi župani občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Minister se je z direktorjem podjetja in okoliškimi župani pogovoril o možnostih in morebitnih rešitvah za 557 zaposlenih, ki naj bi po napovedih podjetja letos ostali brez dela.

"Pred nami je zahtevna situacija, ki zahteva našo takojšnjo reakcijo. Zato sem se nemudoma odzval in prišel v Ormož, da iz prve roke izvem, kakšne so perspektive in kaj lahko kot minister naredim za obrambo delovnih mest v regiji. Zaposlene, ki se bojijo za svoje službe, želim pomiriti. Zavedam se, da ne govorimo le o 557 delovnih mestih, govorimo o ljudeh, govorimo o njihovih družinah, ki ta trenutek doživljajo stisko. Potrebujejo nas in sporočam jim, da niso sami. Naše javne finance so stabilne in vlada ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta," je poudaril minister Počivalšek.

Podobno je poudaril že predtem na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade in napovedal, da bodo nadaljevali spodbujanje investicij.

"Postavili smo temelje za pomembne projekte in reforme, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih, in borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji," je napovedal. V SMC-ju na prvo mesto postavljajo razvoj za vse regije, zato posebno pozornost posvečajo prav primerom, kot je ormoški, je dodal.

Trček: Vlada mora sprejeti urgentne ukrepe

Pred Počivalškovim obiskom je ormoški župan Vrbnjak napovedal, da bo ministru predlagal, naj se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je treba sprejeti posebne državne spodbude.

Da napoved o zaprtju ormoškega obrata Safila zahteva od vlade sprejem urgentnih ukrepov, je prepričan tudi poslanec SD-ja Franc Trček. Na vlado je danes naslovil poslansko vprašanje, v katerem sprašuje, s katerimi ukrepi se bo lotila tega izziva ter s katerimi možnimi investitorji in proizvajalci se bo povezal Počivalšek, da bi našli možnosti prezaposlitve zdaj zaposlenih v Safilu.

Načrtovano odpuščanje v Ormožu