Sindikat je napovedoval več opozorilnih stavk. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sindikat je napovedoval več opozorilnih stavk. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pogajalski skupini sta zbližali stališča in se dogovorili o bistvenih razhajanjih glede stavkovnega sporazuma, pravijo na sindikatu. Ker so za danes napovedovali štiriurno opozorilno stavko na železniški postaji Koper, jo je sindikat zdaj odpovedal, pa tudi vse druge stavkovne dejavnosti.

S SŽ-ja pa so sporočili, da sporazum predvideva nadaljnje reševanje problematike v okviru socialnega sporazuma. "Ocenjujem, da je prevladal razum, kar je podlaga za nadaljnji dialog med vodstvom Slovenskih železnic in socialnimi partnerji," je dodal prvi mož SŽ-ja Dušan Mes.

Iz sindikata pa so pozneje sporočili, da bodo stavko zamrznili samo za tri mesece. Kot razlog so navedli "nedopustna ravnanja in dejanja predsednika Sindikata železniškega transporta Slovenije v Kopru Denisa Cvijanovića". Ta po njihovih besedah "ponuja v podpis dokumente, ki nimajo nikakršnih pravnih podlag in jih naši člani dojemajo in obravnavajo kot kršitev njihove ustavne in zakonske pravice do stavke".

Sindikat železničarjev je eden izmed 10 reprezentativnih sindikatov v družbi Slovenske železnice in ima okoli 2.000 članov. Med stavkovnimi zahtevami je bila tudi zahteva, da vodstvo SŽ-ja vse zaposlene obravnava enakopravno in da se zagotovi zadostno število zaposlenih. Napovedali so več opozorilnih stavk v juniju in juliju, izvedli pa eno, in sicer prejšnji torek na ranžirni postaji Zalog.

Preostalih devet sindikatov predstavlja dve tretjini od približno 7.500 zaposlenih. Ti so prejšnji torek z vodstvom SŽ-ja podpisali spremenjeno kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa.