Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sindikati in delodajalci imajo glede vprašanja minimalne plače različne poglede. Svoje argumente so sicer običajno predstavljali na sejah ekonomsko-socialnega sveta.

"Vse te rešitve bi bile lahko premišljene skozi socialni dialog. Vlada na neki način sili z glavo skozi zid in ta zid bo slej ko prej pretrd, da bi ga te glave lahko prebile," je za Radio Slovenija povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Sindikati menijo, da bi bilo treba minimalno plačo zvišati za nekaj več kot 10 odstotkov, na tisoč 133 evrov bruto.

Na drugi strani delodajalci menijo, da gre za provokacijo sindikatov. Sejo odbora bodo bojkotirali, saj obravnavi brez predhodnega socialnega dialoga ostro nasprotujejo. "Že zdaj smo stopili v predvolilno kampanjo. Očitno je nekomu kar v korist, da socialni dialog še vedno miruje. Menim pa da moramo vsi, delodajalske in sindikalne strani, stati na nevtralni zadevi in poskušati doseči najboljše za vse," je dejal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš. Bojijo se, da bo vprašanje minimalne plače znova prepuščeno le političnemu odločanju.

Cigler Kralj: Zakon določa preračun na najmanj vsakih šest let

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da se bo do konca leta v zvezi s tem pogovoril z obema partnerjema. Glede novega izračuna minimalnih življenjskih stroškov sicer poudarja, da zakonodaja določa, da se najmanj vsakih šest let ugotovi višina minimalnih življenjskih stroškov "Tako da 2021/2022 še nismo tam. Mislim pa, da se bo na novo preračunalo leta 2023 in potem se bodo stvari postavile glede na tisti novi preračun. Za zdaj pa tega preračuna še ni, ker še ni minilo šest let," je za Radio Slovenija povedal minister.