Odločno so proti prodaji podjetja špekulantom in zahtevajo kupca, ki bo MLM ohranil kot celoto in z vsemi delovnimi mesti ter imel s podjetjem dolgoročne načrte.

MLM je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki pa je septembra lani začela postopek prodaje 100-odstotnega deleža in svojih terjatev v vrednosti devet milijonov evrov do te družbe. Gre za nov poskus prodaje MLM, zadnji je propadel leta 2018.

"Sindikati in zaposleni se ne moremo strinjati in sprijazniti s tem, da je vse to zavito v tančico skrivnosti," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Sindikatov Podravja Milan Mesarič.

"DUTB pozivamo, da podjetje odproda takšnemu kupcu, ki bo MLM ohranil kot celoto, ki bo imel izdelan načrt vsaj za petletno obdobje, ki bo zagotavljalo nadaljnji obstoj družbe, in ki bo ohranil delovna mesta. V MLM-ju je zaposlenih približno 360 ljudi in pričakujemo, da ta delovna mesta ne le ohrani, ampak tudi nadgradi," je dodal.

Ob tem je zanikal očitke, da naj bi bili v sindikatu seznanjeni s podrobnostmi prodaje ali celo sodelovali pri njej. Zaradi takšnih domnev naj bi bili celo tarča pritiskov.

Nasprotno, tudi sindikati so po besedah Mesariča razočarani, da se podrobnosti prodaje skrivajo pred javnostjo. "Pozivamo DUTB, da končno da karte na mizo in pove, kdo so kupci," je dejal.

Prodajni postopek je po poročanju medijev v sklepni fazi. Po nedavnem poročanju časopisa Dnevnik je nezavezujoče ponudbe oddalo več finančnih skladov iz tujine, ki imajo v svojem naložbenem portfelju podjetja, ki proizvajajo za avtomobilsko industrijo. Eden od njih naj bi bil nemški finančni sklad Mutares, med interesenti za nakup mariborske družbe se omenjata še singapurski in madžarski sklad, iz slovenskih logov pa družba Kompas Shop, katere lastnik je Aleksander Jereb.

S takšnimi kupci se v sindikatih ne strinjajo, saj menijo, da ti nimajo dolgoročnih namenov. "Ne moremo privoliti v to, da se bo MLM, ki bo čez dve leti zaznamoval sto let obstoja, na takšen način uničilo," je dejal Mesarič. Poudaril je, da bodo po potrebi tudi ukrepali in se v znak protesta "zaprli v tovarno".

Predsednik sindikata MLM, ki šteje 187 članov, Drago Lešnik je potrdil, da je zaposlene v livarni strah za svojo usodo. "Delavce je zelo strah, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Pojasnil je, da številni delajo v MLM že več kot 40 let in ne morejo razumeti, zakaj zdaj takšni postopki, če pa "redno poslujemo, imamo dovolj naročil in dela". Zadovoljni so tudi s trenutno upravo MLM-ja, je povedal.