Finančni minister Andrej Šircelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Finančni minister Andrej Šircelj. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Prestavljeno glasovanje o Svetliču, Zorčič zavrača očitke o sodelovanju s koalicijo

Predlog novele zakona med drugim prinaša višje neto plače in nižjo obdavčitev dividend in najemnin ter kapitalskih dobičkov. Minister za finance Andrej Šircelj meni, da bi morali tudi v nadaljevanju zakonodajne poti zadržati osnovne rešitve iz predloga.

Šircelj se ne želi opredeljevati, ali je zgolj zaradi obstrukcije prižgana zelena luč spremembam dohodnine: "Ali zgolj zato, ker so nekatere stranke obstruirale ali ne, o tem jaz v bistvu ne bi govoril."

Višja splošna olajšava, nižja obdavčitev dividend in najemnin, kapitalskih dobičkov, v nadaljevanju je treba zadržati osnovne rešitve, dodaja.
"Seveda zakon v osnovi ostaja takšen, kakršen je. Mogoči so pa amandmaji."

Sorodna novica Spremembe pri dohodnini: koalicija izpostavlja višje prihodke, opozicija nevarnost za javne finance

Gospodarska rast, višja zaposlenost – s tem lahko pokrijemo finančni izpad, to se kaže že letos, pravi minister Šircelj. "To pomeni, da s temi prihodki, realnimi prihodki od januarja do septembra za leto 2021 lahko pokrijemo celoten morebiten finančni izpad."

Spremembe dohodnine prek višje splošne olajšave vsem zavezancem zagotavljajo višje neto plače, zato bi to lahko bil prispevek za omilitev plačnih pritiskov in s tem pritiskom na inflacijo. "Seveda mislim, da tudi z davčno zakonodajo bodo ljudje dobili več neto dohodkov. Tako da to je tudi eden izmed izmed elementov, ki lahko omili pritisk na plače."

Sicer pa finančni minister meni, da bodo spremembe dohodnine sprejete pravočasno, torej do konca leta.