Jazbec bi rad dopolnil nadzorni svet NLB-ja s kompetentnimi in neodvisnimi člani. Foto: BoBo
Jazbec bi rad dopolnil nadzorni svet NLB-ja s kompetentnimi in neodvisnimi člani. Foto: BoBo

"Še vedno obstaja resen problem slabih posojil. Težko sodim, ali bi bilo mogoče pri tem v preteklosti narediti več. Osebno menim, da ima banka kot večina drugih težavo pri pridobivanju novih poslov in posodobitvi produktov, ki bi generirali dodatne prihodke," je v pogovoru za Delo dejal predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec.

Ob tem je napovedal, da bo SDH "poskrbel za dopolnitev nadzornega sveta s kompetentnimi in neodvisnimi člani, presojanje ustreznosti uprave pa je nato njihova pristojnost in odgovornost".

Glede ideje o novi slabi banki za posojila malih in srednje velikih podjetij pa ni prepričan, da bi bilo oblikovanje nove entitete v delni zasebni lasti najboljša rešitev in bi bilo po njegovih besedah bolje iskati rešitev znotraj DUTB-ja.

Stečaj Adrie še vedno realna možnost
Dotaknil se je tudi Telekoma Slovenije. Strateški dokument za obdobje od 2016 do 2020, ki ga pripravlja uprava Telekoma, bo šel po domnevah SDH-ja v tri smeri: prva je inovativnost na tradicionalnih storitvah, druga digitalizacija produktov, tretja pa iskanje vseh pozitivnih učinkov na poslovanje in sposobnost vlaganja. "Poleg tega pa ne smemo zanemariti - in pri tem ne želim špekulirati glede privatizacije Telekoma Srbije - internacionalizacije družbe. S tem bo po mojem mnenju mogoče ustvariti dodatno vrednost družbe, ki v zadnji privatizaciji ni bila prepoznana," je dejal.

Pri Adrii Airways pa še vedno tehtajo, ali sta dokapitalizacija in pozneje prodaja manj slaba rešitev od stečaja, hkrati pa bi moral tudi novi lastnik podjetje voditi vzdržno. Mogočega vlagatelja poskušajo nagovoriti, da čim več denarja da sam, čemur bi sledila tudi država. Stečaj je sicer po njegovih besedah še vedno realna možnost.

Med naložbami za prodajo je tudi Unior. Jazbec meni, da s prodajo te družb ne velja hiteti, ker bodo s tem dosegli prenizko vrednost. S konzorcijem bank se zato dogovarjajo, da bi z reorganizacijo izčlenili turistični del od osnovne dejavnosti, da bi lahko nato maksimirali vrednost. Jazbec meni, da je leto 2016 treba izkoristiti za pripravo Uniorja na prodajo in da bi bila privatizacija potem aktualna leta 2017.