Manjši zavezanci imajo možnost dvoletnega prehodnega obdobja. Foto: BoBo
Manjši zavezanci imajo možnost dvoletnega prehodnega obdobja. Foto: BoBo
false
Da bi zavezanci lahko sami preverili svojo pripravljenost glede obveznosti davčnih blagajn, je Furs na svojih spletnih straneh objavil tudi kontrolni list, s katerim je mogoče preveriti, ali imajo vse potrebno v povezavi z davčnimi blagajnami. Foto: BoBo
Davčne blagajne uradno v veljavi
Polovica zavezancev še brez davčnih blagajn

Do 7. ure jih je po podatkih Finančne uprave RS (Furs) uporabilo 18.836 različnih zavezancev, ki so skupaj potrdili skoraj 30.000 računov. Sistem deluje brezhibno, so sporočili s Fursa.

Prvi ponudniki blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, so začeli davčne blagajne poskusno uporabljati že 1. decembra lani - v zadnjih dneh leta 2015 je bilo vsak dan davčno potrjenih več kot dva milijona računov, ko bodo v sistem vključeni vsi zavezanci (teh naj bi bilo po oceni Fursa med 60.000 in 80.000), pa jih vsak dan pričakujejo od tri do pet milijonov.

Na Fursu so zadovoljni, saj se v zadnjih dneh in urah zavezanci pospešeno vključujejo v sistem. Danes je bilo takšnih v povprečju 150 na uro.

Kupci morajo obvezno vzeti račun
Finančna uprava mora biti obveščena o vsakem prejetem računu, kupci pa morajo obvezno vzeti račun.

Uporaba davčnih blagajn je obvezna za tiste zavezance, ki morajo izdati račun za dobavljeno blago ali storitev in morajo voditi poslovne knjige ter evidence, plačilo pa prejmejo v gotovini, pri čemer se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Ob vsakem plačilu z gotovino morajo zavezanci izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi (Furs), ki bo račun potrdila, podatke pa shranila, s čimer bosta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi.

Različnim gospodarskim subjektom, ki poslujejo z gotovino, se bo tako onemogočilo, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oziroma ga popravili. Vlada je izračunala, da bi lahko zato pobrali od 50 do 100 milijonov evrov več dajatev letno.

Obvezno obvestilo v poslovnem prostoru
Da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo le manjše število računov in so jim davčne blagajne prevelik strošek, je na voljo brezplačna aplikacija Mini blagajna, do katere je mogoče dostopati prek Fursovih spletnih strani.

Ponudniki blaga in storitev so morali na vidnem mestu v poslovnem prostoru razobesiti obvestilo, da mora prodajalec izdati račun in ga izročiti kupcu, ta pa ga mora vzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Ta obvestila morajo biti zelene barve, predpisani sta tudi oblika in velikost.

Zavezanci se lahko odločijo za dveletno prehodno obdobje, ko lahko račune še vedno izdajajo iz vezanih knjig računov, a v tem primeru v istem poslovnem prostoru ne smejo imeti elektronske naprave za izdajanje računov. Od leta 2018 dalje bodo lahko z vezanimi knjigami računov poslovali le še tisti, ki bodo dokazali, da nimajo medmrežne povezave.

Inšpektorji v prihodnjih dneh na teren
Tistim, ki si do danes davčnih blagajn še niso uredili, na Fursu svetujejo, da lahko še vedno uporabljajo vezano knjigo računov ali aplikacijo Mini blagajna, ki je brezplačno na voljo na njihovih spletnih straneh.

Kot izhod v sili, če je zavezanec res storil vse za pridobitev davčne blagajne, a mu obstoječe blagajne iz objektivnih razlogov še ni uspelo dobiti ali nadgraditi, hkrati pa dnevno izdaja zelo veliko računov, zakon o davčnem potrjevanju računov dopušča izdajo računov na stari blagajni. Vendar pa bo treba vse tako izdane račune potrditi naknadno.

Predstavniki mobilnih enot Fursa bodo v prihodnjih dneh na terenu preverjali stanje uporabe davčnih blagajn pri zavezancih, kot so to s preventivnimi pregledi delali že decembra lani. Pri tistih, pri katerih ne bodo odkrili grobih in ponavljajočih se kršitev, bodo nadzorne dejavnosti predvsem informativne, da se zavezanci čim hitreje vključijo v nov sistem davčnih blagajn.

Opozarjajo pa, da bodo predstavniki Fursa na terenu ob zaznanih morebitnih grobih kršitvah zavezancev, kot je popolna ignoranca sistema davčnih blagajn, neizdajanje računov ali delo in zaposlovanje na črno, kršilce ustrezno sankcionirali skladno z zakonom.

Davčne blagajne uradno v veljavi
Polovica zavezancev še brez davčnih blagajn