Sistem e-cestninjenja bodo postavili v slovaškem Skytollu. Foto: BoBo
Sistem e-cestninjenja bodo postavili v slovaškem Skytollu. Foto: BoBo

Na odločitev sta se pritožila neizbrana ponudnika kranjski Iskratel in podjetje Marand, a jima ni uspelo. Dars je kot naročnik pravilno ravnal, ko je zavrnil ponudbi Iskratela in Maranda, v obsežni reviziji ugotavlja Državna revizijska komisija. Glavni očitek Maranda, da slovaški Skytoll nima ustrezne reference za gradnjo elektronskih vinjet, pa je po mnenju komisije neutemeljen.

"Državna revizijska komisija se je jasno izrekla, da je naročnik pravilno upošteval potrjeno referenčno potrdilo, referenčnega naročnika, tako da je zadeva tako rekoč v celoti rešena," je za TV Slovenija pojasnil Samo Červek z Državne revizijske komisije.

Na Darsu so z odločitvijo zadovoljni. A nastal je izdaten časovni zamik. Bo uvedba e-vinjet vendarle še letos? "Storili bomo vse, da bi bilo to narejeno v rokih. Seveda pa moramo vzeti v obzir, da je bil rok 1. 12. postavljen ob predpostavki, da bo podpis pogodbe do 1. marca letošnjega leta. Zaradi zahtevkov za revizijo smo nabrali trimesečno časovno zamudo, v tem trenutku pa težko odgovorim, kako to bo oz. ne bo vplivalo na potek projekta, naša želja pa je, da bi ga lahko kot uspešnega čim prej uveljavili," je povedal Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Darsa.

Spomnimo, najcenejšo ponudbo je oddal kranjski Iskratel, ki ga je Dars zavrnil zaradi nedovoljene spremembe potrdila o referencah, drugi Skytoll je ponudil nekaj manj kot 16 milijonov evrov. Najdražji Telekom v konzorciju z Marandom, Pošto Slovenije in avstrijskim Kapšem pa je bil izločen prav zaradi previsoke cene.

Slovaški Skytoll bo vzpostavil elektronsko cestninjenje