Bratuškova je Solbergovo povabila na povratni obisk v Slovenijo. Foto: www.kpv.gov.si
Bratuškova je Solbergovo povabila na povratni obisk v Slovenijo. Foto: www.kpv.gov.si
Alenka Bratušek
Slovenska premierka je nagovorila udeležence vlagateljske konference. Foto: Twitter

Dvodnevni obisk na Norveškem je bil posvečen spodbujanju gospodarskega sodelovanja med državama in v ta namen je bila v Oslu organizirana poslovno-investicijska konferenca, ki jo je slovenska vlada organizirala s skupino Innovation Norway.

"Slovenija išče strateške partnerje, ki bodo pripravljeni vlagati tudi v razvoj podjetij," je na konferenci povedala Bratuškova, ki je v uvodnem nagovoru spomnila, da je to že peta v nizu investicijskih konferenc, ki jih je slovenska vlada priredila v evropskih mestih.

"S prodajo prvih dveh podjetij - Fotone in Heliosa - smo dokazali, da s privatizacijo mislimo resno in da je Slovenija odprta za tuje neposredne investicije," je poudarila slovenska premierka in med glavnimi prioritetami vlade izpostavila ponoven zagon gospodarstva ter dokončanje privatizacije.

Potek privatizacije v Sloveniji sta podrobneje predstavila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja in član uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Matej Runjak.

Blagovna menjava med Slovenijo in Norveško je po podatkih Statističnega urada Slovenije lani znašala 96,8 milijona evrov. Uvoz je bil vreden 33,2 milijona evrov, izvoz pa 63,6 milijona evrov. Slovenija izvaža večinoma stroje, pohištvo in vozila, uvaža pa rudo, kovine ter orožje in strelivo.

Z norveško premierko Erno Solberg se je Bratuškova pogovarjala predvsem o tem, kako bi dobre politične odnose v prihodnje nadgradili še z gospodarskim sodelovanjem.

"Pogovarjali sva se predvsem o izzivih v gospodarstvu in izzivih, ki se dotikajo Ukrajine in zahodnega Balkana. Veselilo bi me, če bi se naše dobro sodelovanje tudi nadaljevalo in nadgrajevalo," je dejala Solbergova.

"Uspešni in še vedno socialni"
Bratuškova je dejala, da je Norveška izjemno prijazna in gostoljubna država, pri tem pa dodala, da je skandinavski model socialne države lahko Sloveniji zgled in dokaz, da je lahko država gospodarsko uspešna in še vedno socialna.

"Ugotovili sva, da so odnosi med državami dobri, predvsem na gospodarskem področju pa bi jih lahko še poglobili. Zato smo danes dopoldne organizirali poslovno-investicijsko konferenco, kjer smo predstavili, kaj se v Sloveniji dogaja na ekonomskem področju in predstavili tudi prvi paket privatizacije, kjer iščemo strateške partnerje za 12 podjetij in eno banko. Glede na to, da iščemo strateške partnerje, so seveda dobrodošla tudi norveška podjetja in norveški partnerji," je dejala predsednica slovenske vlade.

Prvi dan obiska se je Bratuškova v Oslu srečala s Slovenci, ki živijo na Norveškem.

Bratuškova na Norveškem
Bratuškova na Norveškem