Novo skupščino Krke so sklicali za 20. avgust. Foto: BoBo
Novo skupščino Krke so sklicali za 20. avgust. Foto: BoBo

Uprava je pojasnila, da so sklepi četrtkove skupščine zaradi proceduralnih razlogov nični, novo skupščino pa so sklicali za 20. avgust. V četrtek so sicer imenovali nove člane nadzornega sveta Krke, predstavnike kapitala, podelili so razrešnico članom uprave in nadzornega sveta za preteklo poslovno leto ter imenovali revizorja za poslovno leto 2015. Določili so tudi dividende v znesku 2,20 evra, kar je razburilo Društvo malih delničarjev Slovenije (MDS), ki so vložili predlog, po katerem naj bi novomeški farmacevt letos izplačal dividende v znesku 3,35 evra.

Pooblaščenec MDS-ja je že v četrtek napovedal, da bo morda izpodbijal vse sprejete sklepe in uveljavljal ničnost skupščine. Kot so pojasnili v MDS-ju, pooblastila, ki jih je zbirala uprava, niso vsebovala vseh elementov, ki jih zahteva zakon o gospodarskih družbah, Krki pa so očitali tudi, da ni pravočasno sklicala skupščine.
Uprava in nadzorni svet pa za novo skupščino, ki bo potekala avgusta, predlagata enake sklepe, kot so jih sprejeli v četrtek. Vztrajata pri dividendah v znesku 2,20 evra, za nove nadzornike pa predlagata dozdajšnji nadzornici Julijano Kristl in Sergejo Slapničar, prvega moža družbe BTC Jožeta Mermala, predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja, predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga Mateja Pirca in članico uprave Kapitalske družbe Anjo Strojin Štampar.