Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Slovenski kmetje so zaradi skoraj štirikratne podražitve gnojil v stiski. Ob prehranski draginji pa se dražijo tudi drugi esencialni izdelki, surovine, storitve in energenti. Gre za cenovni šok, kakršnega pomnimo iz leta 2008, a bo ta trajal dlje, napovedujejo ekonomisti, je poročala novinarka TV Slovenija Helena Ponudič.

Ekonomisti ocenjujejo, da se bo inflacija v letu 2022 gibala pri dobrih petih odstotkih, a je že aprilska inflacija z 2,6-mesečnim dvigom skorajda neverjetna. Tako visok dvig smo namreč nazadnje imeli septembra leta 1992. V enem letu so se cene v povprečju zvišale za sedem odstotkov. Cene blaga so višje za osem odstotkov, cene storitev pa za pet odstotkov. V skupini hrana so se najbolj podražili olje in maščobe za sedem odstotkov, meso za 6,3 odstotka, zelenjava (za 5,2 odstotka) ter kruh in izdelki iz žit (za 2,9 odstotka). Nekatere napovedi govorijo celo o 20-odstotni podražitvi hrane v Evropi.

"Nimamo nobenih mehanizmov, ki bi bili v tem trenutku uporabni za spremembo določenih prejemkov," je povedala Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

"Težko je ocenjevati, ali so te podražitve upravičene ali neupravičene, namreč marsikaj se je zgodilo že zaradi inflacijskih pričakovanj," pa meni Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

Podražitve repromaterialov, stroškov prevoza in orodja pa so se prelile tudi v končne cene obrtniških storitev.

"Ko imajo ljudje nekoč samo za golo preživetje, za hrano in za tiste osnovne potrebščine, potem stagnira gospodarstvo," pravi Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije.

"Pademo v spiralo. Večja ko je inflacija, manj je vreden denar, manj ko je vreden denar, manj se porabi denarja za stvari, ki so dolgoročne. Vsak od nas postane previden," opozarja predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Jerkič.

Razmislek pred vsakim nakupom

"V prvem valu je bilo kar nekaj množičnih nakupov osnovnih življenjskih dobrin, ampak to je lahko le začasen ukrep, ker pač kopičenje ne rešuje problema," pa razmišlja Kutin. Bolj kot velike zaloge živil se splača razmisliti pred vsakim nakupom, pripraviti nakupovalni seznam in prebrskati stare omare.

"Naši testi kažejo, da najbolj uveljavljene znamke niso samodejno najboljša izbira, čeprav so najdražje," dodaja predsednica Kutin.

V Obrtni zbornici Slovenije pa po Mehovih besedah želijo, da "se tisti prispevki pri nas, ki so še najvišji v Evropi, znižajo in da prav to razliko dobijo zaposleni v obrti, podjetništvu in navsezadnje tudi v gospodarstvu".

Medtem ko v Zvezi svobodnih sindikatov predlagajo uskladitev minimalne plače. Ta se sicer vsako leto določa v januarju. "Do januarja je še daleč in ob takih podražitvah je zadnji dvig tako rekoč že izgubil svoj pomen in vrednost," pa še opozarja Jerkič.

Rast življenjskih stroškov