Inflacija v Nemčiji dosega rekorde. Foto: Reuters
Inflacija v Nemčiji dosega rekorde. Foto: Reuters

Rast cen življenjskih potrebščin v območju z evrom, ki jo je dodatno pospešila ruska invazija v Ukrajini, je "zelo blizu" vrhuncu, je danes v Evropskem parlamentu dejal podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos. Ob tem je ocenil, da se bo inflacija začela zniževati v drugi polovici leta.

"Kljub temu bo inflacija visoka tudi v zadnjem četrtletju," je dejal de Guindos, pri čemer ECB za zadnje tri mesece leta 2022 trenutno napoveduje štiriodstotno inflacijo.

Inflacija v območju z evrom je marca dosegla rekordnih 7,4 odstotka, kar je sicer precej višje od dvoodstotnega cilja ECB-ja.

Inflacija v Nemčiji najvišja v zadnjih štirih desetletjih

Cene življenjskih potrebščin v Nemčiji so se po podatkih nemškega statističnega urada Destatis aprila na letni ravni zvišale za 7,4 odstotka. Inflacija je bila nazadnje višja v Zvezni republiki Nemčiji jeseni 1981, in sicer na račun iransko-iraške vojne.

Marca je bila inflacija v Nemčiji 7,3-odstotna. Največje evropsko gospodarstvo ima tako v zadnjih dveh mesecih najvišjo stopnjo inflacije od združitve Nemške demokratične republike (oz. Vzhodne Nemčije) in Zvezne republike Nemčije (oz. Zahodne Nemčije) leta 1990.

"Od začetka vojne v Ukrajini so se znatno zvišale zlasti cene energije," so sporočili iz Destatisa. Po podatkih Destatisa so se cene energije na letni ravni zvišale za 35,3 odstotka, medtem ko so se stroški hrane aprila zvišali za 8,5 odstotka. Nemčija je tako kot številne njene evropske sosede zelo odvisna od dobave ruskega plina za pokrivanje svojih energetskih potreb.

Po ruski invaziji v Ukrajini so cene energije poskočile, morebitna prekinitev ruske dobave energentov pa bi lahko še dodatno povečala inflacijo. Ruski energetski velikan Gazprom je v sredo prekinil dobavo zemeljskega plina v Poljsko in Bolgarijo, ker nista plina plačevali v rubljih. Poleg vojne v Ukrajini inflacijo krepijo tudi ozka grla v dobavnih verigah, ki so nastala kot posledica pandemije covida-19.

Cene energije na visoki ravni do 2024

Svetovna banka je v torek opozorila, da so od začetka ruskega napada na Ukrajino precej poskočile cene energije, ki bi lahko ostale "na zgodovinsko visoki ravni" do leta 2024 in tako ogrozile gospodarsko rast.

"Gre za največji šok od sedemdesetih let prejšnjega stoletja," je dejal podpredsednik Svetovne banke, pristojen za pravično rast, finance in institucije, Indermit Gill. Šok, zaradi katerega naj bi se cene energije letos zvišale za 50 odstotkov, še poslabšujejo trgovinske omejitve ter naraščajoče cene hrane, goriva in gnojil.

"Zaradi teh razmer se pojavlja nevarnost stagflacije," je ob objavi napovedi za blagovni trg opozoril Gill.

Opozorila pred družbenimi nemiri

Rast cen hrane in energije pa bi lahko vodila v družbene nemire v Afriki, pa je danes posvaril Mednarodni denarni sklad (IMF). Kot ugotavlja, se je v večini držav južno od Sahare gospodarska rast v primerjavi z lanskim letom že upočasnila, ta upočasnitev pa se bo še povečala zaradi naraščajočih cen žit in goriva.

"Vojna v Ukrajini je povzročila močno povišanje cen energije in hrane, kar bi lahko ogrozilo prehransko varnost v regiji, povečalo stopnjo revščine, poslabšalo dohodkovno neenakost in morda povzročilo socialne nemire," je sklad zapisal v svoji letni regionalni napovedi za Afriko.

Vodja IMF-a za področje Afrike Abebe Aemro Selassie je pojasnil, da je "zelo zaskrbljen" zaradi dvojnega učinka višjih stroškov hrane in goriva, kar še posebej občuti velika večina afriških držav, ki niso izvoznice nafte ali plina. "To je šok, ki je lasersko usmerjen v najrevnejše," je dejal.