Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo
Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: BoBo

"Ob tem ostajamo pripravljeni prilagoditi vse naše instrumente, da bi zagotovili umiritev inflacije pri dveh odstotkih," je poudaril guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Vasle je v sporočilu za javnost spomnil, da so bila gibanja na prehodu v letošnje leto ugodna, nato pa so ruska vojaška agresija v Ukrajini in posledično uvedene sankcije poslabšale ekonomske napovedi v evrskem območju in v Sloveniji, predvsem pa izrazito povečale tveganja za daljše obdobje visoke inflacije.

Marca sicer še ni bilo znakov krčenja gospodarske dejavnosti, vendar pa so razmere v Ukrajini že izrazito poslabšale vzdušje med gospodinjstvi in podjetji. Kazalniki zaupanja potrošnikov so tako upadli na ravni, ki so bile izmerjene med prvim valom pandemije covida-19 v Evropi.

Zaostritev pogojev financiranja

Po zaostritvi pogojev financiranja na finančnih trgih ob ruski vojaški agresiji so se ti v zadnjih tednih ponovno zrahljali. Tudi cene delnic so porasle in nadomestile dobršen del izgub v letošnjem letu, medtem ko so se zahtevani pribitki na donosnosti pri obveznicah bolj tveganih držav evrskega območja in obveznicah zasebnega sektorja znižali in ponovno približali ravnem pred vojaško invazijo. Na zgodovinsko nizkih ravneh ostajajo tudi obrestne mere na bančna posojila v evrskem območju, tako za podjetja kot za gospodinjstva.

Ob takšnih gibanjih so člani sveta ECB potrdili nadaljevanje postopne normalizacije denarne politike. "Na četrtkovi seji smo presodili, da zadnji podatki in gibanja krepijo naše pričakovanje, da z neto nakupi vrednostnih papirjev v okviru programa APP končamo v tretjem četrtletju letošnjega leta," je zapisal Vasle.

Ob tem je poudaril, da negotovost ostaja visoka, svet ECB pa bo tudi v prihodnje pri svojih odločitvah ohranil različne možnosti ukrepanja, fleksibilnost in postopnost. "Člani Sveta ECB ostajamo pripravljeni prilagoditi vse naše instrumente, da bi zagotovili, da se inflacija na srednji rok stabilizira pri dveh odstotkih," je poudaril.