Država se boji špekulantov. Njen interes je, da ostane Peko v Tržiču. Foto: BoBo
Država se boji špekulantov. Njen interes je, da ostane Peko v Tržiču. Foto: BoBo
So Medji šteti dnevi v NLB-ju

O Peku sta razpravljala odbora DZ-ja za gospodarstvo ter finance in monetarno politiko. Člani odborov so podprli prodajo Peka in sklenili, da bodo poskrbeli, da DZ ob morebitni izbiri kupca Peka o tem odloča čim prej, torej da v najkrajšem mogočem času na podlagi zahteve četrtine poslancev obravnava soglasje za prodajo.

Za nakup 100-odstotnega deleža tržiškega Peka sta do izteka roka prispeli dve nezavezujoči ponudbi. Prvo je oddal Blue Rose Trust Fund, drugo pa osiješko podjetje Osimpex. Kot je na seji odborov povedal Peter Ješovnik, v. d. predsednika uprave Soda, ki vodi postopek prodaje, sta po izteku roka za oddajo nezavezujočih ponudb prispeli še dve, ki so ju morali zato izločiti.

"Interes države je, da Peko ostane v Tržiču, bojimo se špekulantov," je dejal Ješovnik in pojasnil, zakaj se postopek prodaje vleče dlje od predvidenega. Eden izmed ponudnikov je sicer ponudil, da dva milijona evrov da pred koncem izbire, s čimer bi Peko izvlekel iz trenutnih likvidnostnih težav, vendar bi nas s tem prisilil, da ga v pogajanjih, ki naj bi se končali sredi marca, izberemo za kupca, je povzel Ješovnik. Dodal je, da je pomembno, da država danes da jasen signal, da Peko želi prodati.

Država je sicer 66,8-odstotna lastnica Peka, DSU ima v lasti 25,2 odstotka, Gorenjska banka 5,9 odstotka in SKB banka 2,1 odstotka.

Peko je zapadel v hude težave sredi lanskega leta, ko mu je močno padla prodaja obutve predvsem na slovenskem trgu. Vlada je že pred določila, da je treba družbi do konca prejšnjega leta najti zasebnega investitorja, ki bi za njeno dokapitalizacijo zagotovil najmanj dva milijona evrov. Država bi s tem zagotovila, da šest milijonov evrov, ki jih je konec predlanskega leta vložila v Peko, Evropska komisija ne bo obravnavala kot nedovoljeno državno pomoč.

Kot je pojasnil predsednik uprave Peka Janez Sajovic, Peko nima težav s kapitalom, temveč s trenutno likvidnostjo. "Februar je običajno najtežji mesec, ker se končuje kolekcija pomlad-poletje, sočasno pa je treba naročiti material za kolekcijo jesen-zima, ki gre v proizvodnjo konec marca. Zato mrzlično iščemo rešitev, kako naprej," je dejal Sajovic. Dodal je, kaj jim preostane, če noben ponudnik ne bo dober oziroma če bo ponudil premalo: "Potem nam ne preostane nič drugega, kot da gremo v stečaj."

"10 let se ni nič vlagalo"
Sajovic je dejal, da se v zadnjih 10 letih v družbo ni nič vlagalo, zato ne morejo znižati lastne cene izdelka. Država jim je leta 2011 obljubila 12 milijonov evrov, je dejal, od tega pa so jih dobili le šest. 2,8 milijona evrov so namenili za poplačilo bankam. Predsednik uprave je še dejal, da ima 76 odstotkov zaposlenih manj kot srednješolsko izobrazbo, večina kadra je priučenega.

Občina Tržič za socialne transferje zaposlenih zaradi nizkih plač letno namenja 100.000 evrov. Župan Borut Sajovic je poudaril, da bi bila propad Peka ali selitev proizvodnje usodna. "Peko na leto izdela 500.000 parov čevljev. Če bi vsak četrti Slovenec kupil en par Pekovih čevljev na leto, danes tukaj ne bi sedeli," je dejal župan.

Peko v Tržiču zaposluje 300 ljudi, v skupini pa 950. Od njega je odvisno tudi hčerinsko, invalidsko podjetje PGP z 41 zaposlenimi, ki je eden največjih evropskih proizvajalcev podplatov in posluje pozitivno.

So Medji šteti dnevi v NLB-ju