V Skupini je poleg Nove kreditne banke Maribor še enajst odvisnih družb. Foto: BoBo
V Skupini je poleg Nove kreditne banke Maribor še enajst odvisnih družb. Foto: BoBo

Skupina, v kateri je poleg obvladujoče Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) še 11 odvisnih družb, je imela konec preteklega leta bilančno vsoto v višini 5,9 milijarde evrov, kar je 1,4 odstotka več kot konec leta 2009. Bilančna vsota banke pa je s 4,8 milijarde evrov dosegla zgolj 0,4-odstotno rast, je banka sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

"Skupina je poslovala v oteženih gospodarskih razmerah ob upočasnjenem okrevanju gospodarskega okolja, kar se je odrazilo v neto rezervacijah in oslabitvah," je uprava zapisala v danes objavljenem nerevidiranem poročilu o poslovanju v letu 2010. Skupina je namreč lani oblikovala za dobrih 83 milijonov evrov rezervacij in oslabitev, kar je 57 odstotkov več, kot je bilo načrtovano.

Ob tem vodstvo banke dodaja, da je zaradi slabšanja kreditnega portfelja in poslabševanja likvidnosti dolžnikov upadal tudi četrtletni dobiček, v zadnjih treh mesecih leta 2010 pa je skupina ustvarila celo izgubo.

NKBM z 9,4 milijona čistega dobička
Dobiček skupine iz rednega poslovanja je lani znašal 18 milijonov evrov, kar je dva odstotka več kot leta 2009, medtem ko je dobiček NKBM-ja iz poslovanja dosegel slabih 11,4 milijona evrov. Čisti dobiček skupine pa je bil z omenjenimi 11,4 milijona evrov za dobra dva milijona evrov višji od čistega dobička NKBM-ja, ki je znašal 9,4 milijona evrov.

Srbska pridružena banka z izgubo
K takšnemu rezultatu so poleg matične banke največ prispevale še Poštna banka Slovenije (5,1 milijona evrov) in Adria Bank (2,3 milijona evrov), od pridruženih družb pa Zavarovalnica Maribor (5,3 milijona evrov). Srbska Credy banka je od aprila lani, ko je postala del skupine NKBM, ustvarila izgubo v višini 6,7 milijona evrov, skoraj deset milijonov evrov izgube pa so lani imeli tudi v KBM Projektu.

Na doseženi rezultat banke so pozitivno vplivale predvsem višje realizirane čiste obresti, čiste opravnine, višji prihodki iz dividend ter višji drugi čisti poslovni dobički, pojasnjujejo v banki. Sicer pa je bila realizacija dobička glede na načrt le nekaj več kot polovična, kar je po mnenju uprave predvsem rezultat višjih rezervacij in oslabitev.