NLB-ju je sicer uspelo poslovati z dobičkom, a mu slaba posojila iz preteklosti kvarijo rezultate. Foto: BoBo
NLB-ju je sicer uspelo poslovati z dobičkom, a mu slaba posojila iz preteklosti kvarijo rezultate. Foto: BoBo

V prvih devetih mesecih leta je skupina NLB dosegla dobiček pred rezervacijami v vrednosti 340,7 milijona evrov, banka pa za 317,3 milijona evrov.

Na čisti dobiček, ki v skupini v devetmesečju znaša 16,2 milijona evrov, v banki pa 36 milijonov evrov, so znova vplivale predvsem visoko oblikovane oslabitve in rezervacije. Te so na ravni skupine dosegle 277,9 milijona evrov, na ravni banke pa 254,6 milijona evrov, so pojasnili v NLB-ju.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je imela skupina NLB 96,7 milijona evrov izgube, sama banka pa 113,9 milijona evrov. Čiste obresti, glavni vir prihodkov banke, skupine NLB so v devetih mesecih letos znašale 292 milijonov evrov in so se v primerjavi z istim obdobjem lani znižale za desetino.
Nadzorniki predlagali dva nova člana nadzorrnega sveta
Nadzorniki so v okrnjeni sestavi sklenili tudi, da za nadomestna člana nadzornega sveta predlagajo Gaela de Pontbrianda in Marianne Okland. O njunem imenovanju bo odločala skupščina banke, ki je načrtovana za 14. december

Nadzorniki NLB so zasedali v okrnjeni sestavi, saj je iz osebnih razlogov odstopil Albin Hojnik. Nadzorniki so odstopno izjavo sprejeli in se strinjali s skrajšanim odpovednim rokom, ki ga je predlagal Hojnik. Nadzorni svet največje slovenske banke se je tako skrčil z 10 na šest članov.

Potem ko je NLB konec junija dobil nov nadzorni svet, ga je najprej zapustil Matjaž Schroll, nato Janko Medja, ki je postal predsednik uprave NLB-ka, kasneje še, iz osebnih razlogov, Miran Pleterski in sedaj, kot omenjeno, še Hojnik.