Telekom Foto: BoBo
Telekom Foto: BoBo

Predlog za uporabo lanskega bilančnega dobička v višini 45,2 milijona evrov je nadzorni svet Telekoma Slovenije pripravil na sredni seji, na kateri se je seznanil s poslovanjem skupine v letu 2021, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19.

Kljub izzivom, ki jih je prinesla pandemija, je skupina finančno stabilna, so sporočili iz Telekoma Slovenije. Lani je ustvarila 653,6 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je na ravni izpred enega leta, prav tako na ravni iz 2020 so bili prihodki od prodaje, pri čemer pa v družbi opozarjajo, da se je lani v primerjavi z obdobje pred pandemijo znižal tako mednarodni govorni promet kot promet od gostovanja tujih uporabnikov.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je na ravni skupine dosegel 220,8 milijona evrov, kar je za pet odstotkov več tako od načrtovanega za lani kot doseženega v 2020. V čistih prihodkih od prodaje je imel EBITDA na ravni skupine 34-odstotni delež. Dobiček iz poslovanja se je lani okrepil za 21 odstotkov na 51,7 milijona evrov.

Lani minilo 30 let od uvedbe mobilne telefonije in interneta v Sloveniji

Kot je v pismu spomnil predsednik Telekomove uprave Cvetko Sršen, je Telekom lani ustavil postopek prodaje družbe TSmedia, ki med drugim bdi nad portalom Siol.net, in pripojitve družbe Avtenta k Telekomu Slovenije. Glede na dinamičnost IKT-trga bo Avtenta še naprej kot samostojna družba v okviru Telekomove skupine krepila položaj na trgu naprednih e-poslovnih rešitev, je zapisal. Nanizal je tudi nekaj pomembnih lanskih mejnikov skupine. Med drugim je minilo 30 let od uvedbe mobilne telefonije in interneta v Sloveniji, nosilec razvoja v vsem tem obdobju pa je, kot je poudaril, Telekom oz. njegove odvisne družbe.

Minilo je tudi tri leta od uvedbe glasovnega upravljanja vsebin in naprav pametnega doma v slovenskem jeziku. Glasovno upravljanje je po Sršenovih navedbah postalo izjemno priljubljeno – platformo Neo je konec leta uporabljalo več kot 130.000 uporabnikov, v enem letu se je število uporabnikov povečalo za tretjino. Uporabniki pametne denarnice Valu, s katero so leta 2019 nadgradili portfelj finančnih storitev, so lani opravili več kot dva milijona transakcij, število uporabnikov pa se je povečalo za več kot 40 odstotkov. Konec leta je omenjeno pametno denarnico uporabljalo več kot 100.000 uporabnikov. "Razvijamo in nenehno nadgrajujemo trajnostne rešitve za pametna mesta in skupnosti, ki omogočajo spremljanje različnih okoljskih parametrov, v več občinah smo uspešno vzpostavili sisteme za usmerjanje in umirjanje prometnih tokov," je v pismu še zapisal predsednik uprave.

V smeri nadaljevanja razogljičenja družbe je Telekom v strateškem poslovnem načrtu do leta 2026 poleg ostalih aktivnostih predvidel tudi gradnjo dodatnih sončnih elektrarn, s katerimi nameravajo obstoječo lastno proizvodnjo elektrike nekajkratno povečati. Po drugi strani pa je Telekom s koncem leta prenehal prodajati elektriko končnim uporabnikom. Na trg električne energije je vstopil v 2016 in elektriko tržil predvsem svojim naročnikom. Skupina Telekom Slovenije za letos načrtuje 660,6 milijona evrov poslovnih prihodkov, EBITDA v višini 211,2 milijona evrov, 27,9 milijona evrov čistega dobička in 203,1 milijona evrov naložb.