V Skupini Triglav so zadovoljni s poslovanjem v prvem četrtletju. Foto: BoBo
V Skupini Triglav so zadovoljni s poslovanjem v prvem četrtletju. Foto: BoBo

Čisti dobiček je medtem s 33,2 milijona evrov izid z lanskega prvega trimesečja presegel za 25 odstotkov. V Zavarovalnici Triglav so prek spletnih strani Ljubljanske borze objavili, da so bile razmere v prvem trimesečju zahtevne, a so kljub temu rast premije dosegli v vseh zavarovalnih segmentih in na vseh trgih, kjer največja slovenska zavarovalna skupina posluje. Poleg Slovenije so to še Hrvaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija.

Celotni prihodki skupine so se glede na enako lansko obdobje povečali za 12 odstotkov, na 442,9 milijona evrov. Znotraj tega je obseg obračunane bruto zavarovalne premije narasel za desetino, na 407,1 milijona evrov, drugi zavarovalni prihodki so se povečali za 22 odstotkov, na 16,5 milijona evrov, drugi prihodki skupine pa za 81 odstotkov, na 19,4 milijona evrov.

Obseg konsolidirane zbrane zavarovalne, sozavarovalne in pozavarovalne premije pri premoženjskih zavarovanjih, ki predstavljajo 71-odstotni delež vse obračunane premije, je narasel za 11 odstotkov, pri življenjskih in pokojninskih zavarovanjih, ki zaležejo za 16 odstotkov premije, je narasel za devet odstotkov, pri zdravstvenih zavarovanjih s skoraj 13-odstotnim deležem pa za tri odstotke. Premijska rast v Sloveniji je dosegla pet odstotkov, v regiji pa 13 odstotkov.

Škode so se povečale za 15 odstotkov, na 196,7 milijona evrov. Na gibanja škod so po pojasnilih družbe vplivale tudi lanske omejitve zaradi pandemije in višje cene materiala in storitev, večjih množičnih škodnih dogodkov pa v prvem četrtletju skoraj ni bilo.

Bruto obratovalni stroški so dosegli 83,8 milijona evrov, njihovo 11-odstotno medletno povečanje pa izvira iz višjih stroškov pridobivanja zavarovanj, materiala in energije ter amortizacije zaradi naložb v informacijsko tehnologijo. Zavarovalno-tehnične rezervacije so bile ob koncu trimesečja pri 3,22 milijarde evrov, kar je odstotek več kot ob koncu lanskega leta.

Kombinirani količnik premoženjskih in zdravstvenih zavarovanj, ki kaže na razmerje med škodami in stroški na eni strani ter premijami na drugi, je dosegel 87,3 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke bolje kot v enakem obdobju lani. Vrednost količnika pod 100 izraža pozitivno poslovanje premoženjskih in zdravstvenih zavarovanj iz osnovne dejavnosti, brez donosov od naložb.

Čisti dobiček

Medtem ko je čisti dobiček narasel za 25 odstotkov, na 33,2 milijona evrov, se je dobiček pred obdavčitvijo povečal za petino, na 38,1 milijona evrov.

Pretežni del dobička, natančneje 30,6 milijona evrov, po pojasnilih družbe izvira iz zavarovalno-tehničnega dela poslovanja, dobičkonosnost tega segmenta se je medletno okrepila za 16 odstotkov. Dobiček iz finančnih naložb se je zmanjšal za 87 odstotkov, na približno pol milijona evrov, medtem ko je dobiček nezavarovalnih družb iz skupine poskočil z 1,6 milijona evrov v prvih treh mesecih lani na sedem milijonov evrov letos.

Upravljanje 3,51 milijarde evrov naložbenega portfelja skupine je po pojasnilih zavarovalnice potekalo v neugodnih razmerah na finančnih trgih s padci vrednosti obvezniških in delniških naložb, skupina pa je izvedla tudi slabitev ruskih obveznic v portfelju v vrednosti 6,2 milijona evrov. V teh razmerah so bili naložbeni donosi v prvem trimesečju negativni v vrednosti 15,9 milijona evrov.

V segmentu upravljanja premoženja v vzajemnih skladih in prek individualnega upravljanja so se zaradi neto prilivov povečali prihodki od upravljavskih provizij, negativni trendi na kapitalskih trgih pa so za tri odstotke zmanjšali vrednost sredstev strank v upravljanju glede na konec leta 2021. Ob koncu trimesečja je dosegla nekaj manj kot 1,49 milijarde evrov.

"Čeprav se pandemija covida-19, ki je zadnji dve leti vplivala tudi na naše delovanje, umirja, naše poslovno okolje ostaja zahtevno. Soustvarjajo ga širše prisotne posledice vojne v Ukrajini in sankcije, ki so bile uvedene proti Rusiji in Belorusiji. Te v celoti in dosledno spoštujemo, svojo izpostavljenost nastalim razmeram pa ocenjujemo kot omejeno in nizko," je opisal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. Poslovanje je označil za uspešno.

Po Slaparjevih besedah v družbi ob koncu prvega trimesečja ocenjujejo, da bodo ob upoštevanju predvidenih razmer poslovanja do konca leta dosegli letni dobiček pred davki v načrtovanem razponu od 120 do 130 milijonov evrov, kar bi bilo nekoliko manj kot v letu 2021, ko se je ustavil pri 132,6 milijona evrov. Bruto obračunane premije naj bi medtem presegle 1,4 milijarde evrov, lani so se ustavile pri 1,35 milijarde evrov.