Foto: EPA
Foto: EPA

Analiza je del strateškega načrta prestrukturiranja in optimizacije delovanja skupine za obdobje 2022–2024, imenovanega Unicredit Unlocked, ki ga je Unicredit sprejel konec 2021.

Italijanska bančna skupina, ki je močno prisotna tudi v srednji in vzhodni Evropi, poudarja, da je Slovenija pomemben del načrtovane rasti skupine v srednji Evropi, prav nadaljnji razvoj poslovanja na tem območju pa da je pomemben steber izvajanja omenjene strategije.

"S tem namenom smo analizirali različne scenarije, s katerimi bi sprostili naš potencial v Sloveniji," so zapisali pri Unicreditu. Te dejavnosti vključujejo iskanje načinov za optimizacijo in izboljšanje trenutnega poslovanja in zato so začeli analizo potencialne čezmejne združitve slovenske banke iz skupine Unicredit Banke Slovenija in avstrijske članice skupine Unicredit Bank Austria ter nato preobrazbe Unicredit Banke Slovenija v podružnico večje avstrijske banke iz skupine.

Cilj analize je, tako pravijo v Unicreditu, določiti "nov in preprostejši model delovanja, da bi lahko ponudili še boljše storitve strankam v obeh državah", pri čemer bi skupina Unicredit v Sloveniji še naprej delovala pod blagovno znamko Unicredit Bank.

Analiza bo končana v tretjem letošnjem četrtletju, njen izid pa naj bi bila priprava podrobnega načrta združitve, ki ga bodo nato v odobritev poslali pristojnim nadzornim organom in regulatorjem. V vmesnem obdobju bo poslovanje strank ostalo nespremenjeno.

Skupina Unicredit je sicer navzoča v Italiji, Nemčiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, Slovaškem in Madžarskem, v Romuniji, Rusiji, Srbiji in Sloveniji, z mrežo predstavništev in podružnic pa storitve nudi še v dodatnih 16 državah po svetu.