Unicredit ima sedež v Milanu. Foto: EPA
Unicredit ima sedež v Milanu. Foto: EPA

Italijanski bančni velikan, ki se na evropskih stresnih testih ni odrezal najbolje, je objavil triletno strategijo, ki poleg odpuščanja predvideva tudi prodajo slabih terjatev v bruto vrednosti 17,7 milijarde evrov. Stanje slabih naložb naj bi ji pomagale popraviti tudi nekatere odprodaje dosedanjih naložb.

O predlogu za povečanje osnovnega kapitala v prvem četrtletju prihodnjega leta z izdajo novih delnic s prednostno pravico obstoječih delničarjev, ki bi jih lahko kupili po ugodnejši ceni, bodo lastniki odločali na skupščini 12. januarja prihodnje leto.

Želja privarčevati 1,1 milijarde evrov
Konec septembra je imela banka 123.000 zaposlenih, privarčevati pa namerava tudi na račun predvidenih krčenj delovnih mest. Po načrtih naj bi jih ukinila 14.000, od tega 1.500 v Nemčiji in 3.900 v Italiji. Tako naj bi Unicredit privarčeval 1,1 milijarde evrov, krčenje preostalih stroškov pa bi lahko doseglo še 600 milijonov evrov na leto.

V letu 2019 načrtuje Unicredit za 4,7 milijarde evrov čistega dobička, do tega leta pa naj bi količnik najbolj kakovostnega kapitala, ki je konec septembra dosegel 10,82 odstotka, zvišal na 12,5 odstotka. Skupina deluje v 22 evropskih državah in na 50 svetovnih trgih. Ima 6.600 poslovalnic, 3.600 v Italiji.

V srednji in vzhodni Evropi, ki med drugi vključuje tudi banko v Sloveniji, namerava Unicredit v prihodnjih letih organsko rasti. Ob predstavitvi strategije so zanikali, da bi se umikali iz Turčije ali Rusije.

Banka se je umaknila iz poljske banke Pekao, ki jo je prejšnji teden prodala za 2,4 milijarde evrov. Pred tem je Unicredit prodal tudi delež v spletni banki Fineco, odločil pa se je tudi za prodajo upravljavca premoženja Pioneer Investment.