Občine so se v zadnjih sedmih letih izdatno zadolževale. Foto: Občina Muta
Občine so se v zadnjih sedmih letih izdatno zadolževale. Foto: Občina Muta

Nominalno je po predhodnih podatkih finančnega ministrstva najbolj zadolžena občina Ljubljana, in sicer je njen dolg konec lanskega decembra znašal 202 milijona evrov. S po 56 milijoni evrov dolga sledita še občini Maribor in Koper.

Drugačna pa je slika, če primerjamo zadolženost občin glede na število njihovih prebivalcev. Tu vodi občina Gornji Petrovci, kjer vsak izmed 2.184 občanov v povprečju dolguje kar 1.753 evrov, vsi skupaj pa imajo za 3,8 milijona evrov dolgov. Občina ima tudi že več let zamrznjen transakcijski račun in velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti.

Po višini dolga na prebivalca občini Gornji Petrovci sledi ena najmanjših slovenskih občin Kostel. V povprečju je vsak od njenih 666 prebivalcev zadolžen za 1.300 evrov. Po več kot 1.000 evrov dolga na prebivalca imajo še občine Komenda, Litija in Solčava.

Manj kot desetina občin brez dolga
Poleg novoustanovljene občine Ankaran, ki ji za leto 2014 še ni bilo treba predložiti podatkov, je brez dolga le še 15 občin. Gre večinoma za manjše občine z nekaj tisoč prebivalci, še največja med njimi je Ivančna Gorica, kjer živi 16.000 ljudi.

Zadolževanje občin je sicer v naraščanju. Dolg se je tako, izraženo v deležu BDP-ja, v zgolj sedmih letih od leta 2007 do konca leta 2014 povečal za skoraj 140 odstotkov, in sicer z okoli enega odstotka na 2,4 odstotka BDP-ja.