V stanovanjski soseski Nokturno na koprskem Markovcu je na prodaj 215 stanovanj. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
V stanovanjski soseski Nokturno na koprskem Markovcu je na prodaj 215 stanovanj. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper

Slaba banka tako prodaja v Nokturnu 215 stanovanj, sama prodaja pa poteka po principu zavezujočih ponudb. Cena stanovanj za kvadratni meter prodajne površine se giblje od 1.650 do 2.360 evrov.

Izhodiščne cene so že določene, stanovanje pa bo dobil najboljši ponudnik, pojasnjuje Neja Orelj iz ABC Nepremičnin: "V stečajnih postopkih je zavezujoče zbiranje ponudb povsem običajen način, tukaj smo se ga poslužili mogoče še dodatno zato, ker gre za prodajo velikega števila stanovanj, kar pomeni, da lahko pričakujemo veliko število kupcev in bi na dražbah, kjer bi se kupci dobivali v veliki množici, lahko prišlo celo do špekulacij in dogovarjanja".

Vodja upravljanja nepremičnin pri DUTB-ju Boris Tuma pravi, da je gradnja nadstandardna. Polovica stanovanj je že saniranih, polovica še ne. "Kljub temeljiti sanaciji pa vseh znakov dotrajanosti ni bilo mogoče odpraviti, ampak to se bo odražalo v cenah stanovanj," je dejal.

Slaba banka bo že prihodnji teden napovedala tudi prodajo Celovških dvorov. Izvršni direktor za upravljanje sredstev pri DUTB-ju Janez Škrubej pojasnjuje, da si sočasne prodaje niso želeli: "Postopki, ki jih moramo mi kot institucija v javni lasti upoštevati, so na koncu pripeljali do tega, da ponujamo obe soseski ob istem času. Je pa dobro, da sta v dveh različnih mestih". Zato je Škrubej prepričan, da dodatnega pritiska navzdol na cene stanovanj ne bo.