Alpina, potem ko je pripojila drobnoprodajno mrežo, v Žireh zaposluje 412 ljudi, v celotni skupini pa je 1210 zaposlenih. Foto: BoBo
Alpina, potem ko je pripojila drobnoprodajno mrežo, v Žireh zaposluje 412 ljudi, v celotni skupini pa je 1210 zaposlenih. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) meni, da je z vidika poslovanja družbe in tržnih razmer čas za prodajo Alpine primeren, saj je DUTB kot finančna lastnica naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da se je družba sanirala in stabilizirala. "Verjamemo, da bo Alpina razvoj lahko nadaljevala z zasebnim strateškim lastnikom," pravijo.

"Ustrezen novi lastnik bo lahko družbi in skupini zagotovil dostop do novih trgov in prodajnih kanalov ter boljši pogajalski položaj do dobaviteljev in večjih kupcev. Hkrati bi lahko zagotovil optimizacijo programov, proizvodnih lokacij in kapacitet, neodvisno od lokalnega okolja. Strateški investitor bo imel tudi večjo možnost za optimizacijo, razvoj ter modernizacijo vseh notranjih procesov tako za posamezno proizvodno lokacijo kot tudi na ravni skupine," so dodali.

Po neuradnih informacijah Dela so interes za nakup doslej izrazili strateški kupci iz tujine, ki se ukvarjajo s proizvodnjo športne obutve, ter domači vlagatelji, ki niso iz panoge.

"DUTB v zadnjem letu zaznava povečan interes investitorjev iz panoge, medtem ko je interes finančnih investitorjev stalno prisoten. Zaradi občutljivosti in kompleksnosti premoženja, ki je na prodaj (gre za pomembno in veliko podjetje), je predviden dvostopenjski postopek prodaje, izvedba katerega terja več mesecev," so še povedali v DUTB-ju.

DUTB je edina lastnica Alpine postala leta 2015 po pretvorbi terjatev v kapital, razlastitvi Alpine holdinga in po pravnomočnosti prisilne poravnave.

Država je leta 2006 delnice Alpine prodala podjetju Infond Holding 2, ki se je pozneje preimenoval v Alpina Holding. Gre za družbo, ki jo je lastniško obvladoval Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, predsednika takratnega upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je prodajala delež v žirovski družbi.

Alpino, ki velja za edinega še preživelega večjega slovenskega proizvajalca obutve in hkrati drobnoprodajnega trgovca s ponudbo pretežno lastno proizvedene obutve, je epidemija covida-19 z zaprtjem trgovin in padcem prodaje močno prizadela. Konec lanskega leta je napovedala prestrukturiranje z znižanjem stroškov in dezinvestiranjem. V začetku marca letos je sporočila, da bo odpustila 18 zaposlenih, še 20-im pa delovno razmerje odpovedala s t. i. mehkimi metodami.

Naročila na področju teka na smučeh so rekordna. Foto: Red Dot
Naročila na področju teka na smučeh so rekordna. Foto: Red Dot

Alpina je zanimiva za vlagatelje

Direktor Alpine Harij Bogataj o prodajnem postopku ne more govoriti, saj je dogovorjeno, da o tem komunicira DUTB. Alpina v obdobju epidemija covida-19 z velikimi napori posluje tako, da si zagotavlja likvidnost. Sprejeli so ukrepe med drugim za znižanje stroškov in optimizacijo proizvodnje ter povečali prodajo v segmentih, kjer dosegajo veliko razliko v ceni. "Kljub krizi smo se z minimalnim odpuščanjem kar dobro znašli," je ocenil in dodal, da so v tej luči zanimivi za vlagatelje.

Alpina je leta 2019 na ravni skupine, v kateri je poleg obvladujoče družbe Alpina še devet odvisnih družb, večino proizvodnje pa izvaja v lastnih proizvodnih obratih v Sloveniji, BiH-u in na Kitajskem – ustvarila 51,68 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je bilo 124.000 evrov oz. 0,2 odstotka več kot leto prej, in imela 934.000 evrov izgube, potem ko je imela leta 2018 3,09 milijona evrov čistega dobička, kaže zadnje objavljeno letno poročilo.

Bogataj je dejal, da so imeli leta 2019 rekordne prihodke, a so bili brez denarja na računu. Marca lani, ob izbruhu pandemije, jim je na pomoč priskočil DUTB. Lani so, kot je povedal, ustvarili 38 milijonov evrov prihodkov, za letos pa pričakuje, da bodo poslovali dobro, da bodo likvidnostno sposobni in da bodo vsa naročila, v letošnjem letu so po njegovih besedah naročila na področju teka na smučeh rekordna, dobavili v roku in da bodo v celotnem letu ustvarili 43 milijonov evrov prihodkov. "Mislim, da bomo leta 2021 dobro finančno izplavali," je dodal.