Vloge gospodinjstev in gospodarstva v banke se povečujejo. Foto: MMC RTV SLO
Vloge gospodinjstev in gospodarstva v banke se povečujejo. Foto: MMC RTV SLO

Medtem ko so lani do aprila banke poročale o 39,6 milijona evrov izgube pred davki, so letos v primerljivem obdobju ustvarile 84,7 milijona evrov dobička, kažejo podatki Banke Slovenije.

Povečal se je tudi bruto dohodek bank. S 419,4 milijona evrov je bil od lanskega višji za 11,2 odstotka. Obrestna mera bank se je opazno zvišala, na kar so pomembno prispevale nižje obrestne mere na denarne vloge ter zniževanja obsega zadolženosti bank.

V BS-ju ob tem ugotavljajo, da še vedno ni opaznega učinka na zniževanje posojilnih obrestnih mer, ki bi ga lahko pričakovali zaradi ukrepov Evropske centralne banke ter procesov razdolževanja podjetij.

Upočasnjeno krčenje kreditiranja
Slabša je slika na področju kreditiranja gospodarstva, ki se še vedno krči, a počasneje kot v preteklih mesecih. Aprila se je obseg posojil nebančnemu sektorju v primerjavi z marcem zmanjšal za 59,7 milijona evrov, na 23,94 milijarde evrov, na letni ravni pa je bil s tem manjši za 20,6 odstotka. Posojila podjetjem so bila v medletni primerjavi nižja za 29,8 odstotka, gospodinjstvom pa za 3,9 odstotka.

Več vlog v bankah
Vloge v bankah so konec marca dosegle 32,95 milijarde evrov in so se v mesečni primerjavi zvišale za 0,6 odstotka. V medletni primerjavi pa so bile še vedno za 11,9 odstotka nižje, in to predvsem na račun manjših vlog države. Vloge gospodinjstev so dosegle 14,61 milijarde evrov in bile za 0,1 odstotka nižje kot marca ter za 0,1 odstotka višje kot aprila lani, ko je bilo čutiti negativni vpliv ciprske krize. Vloge gospodinjstev se po močnejši rasti v prvih dveh mesecih leta zdaj že drugi mesec zapored rahlo zmanjšujejo.

Za šest milijard evrov slabih posojil
Kljub podatkom o padanju stroškov oslabitev in rezervacij pa podatki kažejo na nadaljnje naraščanje deleža slabih posojil v bančnem sistemu kot celoti. Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami je tako aprila znašal 14,8 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot marca in 1,4 odstotne točke več kot decembra lani. Samo med podjetji je delež slabih terjatev od decembra lani do aprila narasel za 2,7 odstotne točke, na 23,1 odstotka. V mesečni primerjavi se je zvišal za 0,8 odstotne točke. Kot so izračunali v Financah, je tako slabih posojil za šest milijard evrov.

To je le še ena potrditev, da sanacija razmer v bankah ne bo dokončana, dokler se ne bo zgodila temeljita razdolžitev in prestrukturiranje gospodarstva, k čemur v Banki Slovenije ves čas pozivajo.