Na letni ravni je bila medtem ugotovljena rast, in sicer v območju evra 3,9- in v EU 5,0-odstotna. Slovenija je imela največji mesečni padec (-7,7 odstotka) in največjo letno rast (+29,6 odstotka).

V evrskih državah se je aprila v mesečni primerjavi prodaja pogonskih goriv v povprečju povečala za 1,9 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je nazadovala za 2,6 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa za 0,7 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada.

V EU-ju se je prodaja pogonskih goriv medtem na mesečni ravni okrepila za 1,4 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov se je zmanjšala za 2,3 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa za 0,9 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno aprila na mesečni ravni najbolj zmanjšal v Sloveniji (-7,7 odstotka), v Nemčiji (-5,4 odstotka) in Latviji (-3,9 odstotka). Na drugi strani se je najbolj okrepil v Španiji (+5,3 odstotka), Luksemburgu (+3,7 odstotka) in na Irskem (+1,9 odstotka).

V območju evra se je v letni primerjavi prodaja pogonskih goriv v četrtem letošnjem mesecu okrepila za 14,6 odstotka, neživilskih izdelkov za 8,9 odstotka ter hrane, pijač in tobačnih izdelkov za 4,0 odstotka. V celotni Uniji je prodaja pogonskih goriv porasla za 14,6 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa za 9,6 odstotka. Prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov je nazadovala za 2,8 odstotka.

Največje medletne rasti so evropski statistiki v aprilu izračunali v Sloveniji (+29,6 odstotka), na Poljskem (+21,1 odstotka) in Malti (+17,5 odstotka). Največje padce so imeli na Finskem (-3,4 odstotka), v Luksemburgu (-2,9 odstotka) in Belgiji (-1,9 odstotka).

Evropski statistični urad je danes objavil tudi revidirane podatke o trgovini na drobno v marcu. Takrat je na mesečni ravni v območju evra napredovala za 0,3 odstotka (in ne nazadovala za 0,4 odstotka), v celotnem EU-ju pa za 0,6 odstotka (in ne nazadovala za 0,2 odstotka). V letni primerjavi je bila rast v območju evra 1,6-odstotna (in ne 0,8-odstotna), v EU pa 2,8-odstotna (in ne 1,7-odstotna).