Bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen s tehnologijo ameriškega proizvajalca obstoječega reaktorja, podjetja Westinghouse? Foto: BoBo
Bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen s tehnologijo ameriškega proizvajalca obstoječega reaktorja, podjetja Westinghouse? Foto: BoBo

To je vlada sporočila v soboto po končani dopisni seji. Dokument izraža željo držav po globljih dvostranskih strateških odnosih, ki bi povečali energetsko varnost in blaginjo ter krepili skupne politične in gospodarske vezi, so še sporočili z vlade.

Za podpis memoranduma je vlada pooblastila infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca, ki bo zunanjega ministra Anžeta Logarja spremljal na ponedeljkovem obisku v ZDA.

Memorandum ni podlaga za kak konkreten posel

"S podpisom memoranduma si želimo okrepiti že sicer tradicionalno dobre odnose med državama z namenom povečanja energetske varnosti in blaginje ter krepitve skupne politične in gospodarske vezi," je ob odhodu v ZDA dejal Vrtovec, ki ga na obisku v ZDA spremlja tudi državni sekretar Blaž Košorok.

Memorandum tako ne pomeni podlage za konkreten posel pri izbiri tehnologije za morebitni drugi blok Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Da gre za načelno dogovarjanje in izmenjavo informacij, podpis dokumenta razume tudi vodja oddelka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS) Leon Cizelj, ki je pozdravil takšno dogovarjanje in ocenil, da bi ga bilo pametno opraviti tudi z drugimi državami, ki lahko dobavijo tehnologijo za drugi blok.

ZDA lahko po Cizljevih besedah ponudijo veliko, a opozarja: "Američani so načrtovalci, razvijalci, ukvarjajo se z inženiringom, medtem ko se oprema v glavnem dela na Kitajskem." Zato meni, da bi bilo za Slovenijo pametno, če bi se o dobavi tehnologije za drugi blok Neka načelno dogovarjala tudi z drugimi državami, ki lahko dobavijo tehnologijo. Kar se tiče klasičnih jedrskih elektrarn, je tehnologijo mogoče dobiti le od Rusov, Kitajcev, Korejcev in Francozov.

Slovenija sicer odločitve, ali bo gradila drugi blok Neka, še ni sprejela. To bo po napovedih storila najkasneje do leta 2027. Na ministrstvu za infrastrukturo poudarjajo, da Slovenija je in bo ostala jedrska država.

Civilno jedrsko sodelovanje kot katalizator za drugo sodelovanje

Slovenija in ZDA tudi na področju energetike intenzivno in dobro sodelujeta že vrsto let, ugotavljajo na ministrstvu za infrastrukturo. Državi tudi delita mnenje, da je civilno jedrsko sodelovanje pomemben sestavni del splošnega dvostranskega strateškega odnosa in lahko služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri drugih zadevah državnega pomena, vključno z nacionalno varnostjo in energetsko varnostjo.

Sorodna novica Bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen z ameriško tehniko?

"Ob skupnem priznanju, da lahko ameriško-slovensko civilno jedrsko sodelovanje igra ključno vlogo pri spodbujanju varnosti oskrbe z energijo Slovenije in Nata ter izpolnjevanju njenih energetskih potreb in ciljev glede čiste energije, hkrati pa zagotavlja bistvene pomožne koristi za energetsko varnost ZDA in evropskih zaveznikov udeležencev in Nata, podpis dokumenta predstavlja pomemben korak in nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike," še piše v sporočilu.

To bi lahko pomenilo, da bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen s tehnologijo ameriškega proizvajalca obstoječega reaktorja, podjetja Westinghouse.

Nadgrajevanje partnerstva

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, bo Logar prvič, od kar je na položaju, obiskal odhajajočega državnega sekretarja ZDA Mika Pompea v State Departmentu. Obisk je po njihovih besedah namenjen poglabljanju odnosov med Slovenijo in ZDA, zgodovinskima prijateljicama, strateškima partnericama in zaveznicama v Natu. Ministra bosta izmenjala poglede na aktualna vprašanja skupnega interesa ter govorila o novih priložnostih za sodelovanje.

Pompeo je 13. avgusta letos obiskal Slovenijo, povratni obisk ministra Logarja v Washingtonu pa bo po navedbah MZZ-ja utrdil redno medsebojno izmenjavo visokih obiskov v obeh prestolnicah ter nadalje prispeval k nadgrajevanju partnerstva in zavezništva med državama.