Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot so zapisali na ministrstvu za finance, je zaupanje vlagateljev v Slovenijo in pripravljenost za investiranje v državne obveznice po izjemno nizkih donosih posledica učinkovitih ukrepov vlade v boju proti epidemiji covida-19.

"Zaradi teh ukrepov je bila tudi ustavitev gospodarstva razmeroma kratka, obsežni podporni programi pa zmanjšujejo posledice epidemije na trg dela in pomagajo vzdrževati financiranje gospodarstva. Za položaj držav evrskega območja so pomembni tudi sprejeti ukrepi Evropske komisije in Evropske centralne banke," so dodali.

Ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih po njihovem utrjujejo bonitetne ocene Slovenije, in sicer aprila pri Moody's z oceno Baa1 in stabilnimi obeti, junija pri Standard & Poor's z oceno AA- in s stabilnimi obeti ter julija pri Fitch Ratings z oceno A in stabilnimi obeti, so ocenili. K hitremu okrevanju gospodarstva pa poleg vladnih ukrepov prispeva tudi to, da so javne finance stabilne in banke likvidne, so dodali.

Pozitivna ocena mednarodnih investitorjev se kaže pri donosu do dospetja na referenčne 10-letne državne obveznice, ki je trenutno negativen in pri minus 0,04 odstotka.