Slovenija je največ izvozila v EU. Foto: EPA
Slovenija je največ izvozila v EU. Foto: EPA


Uvoz blaga se je povečal za 2,4 odstotka, na 22,65 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je tako znašala 101,7 odstotka, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je dosegel 394 milijonov evrov. Izvoz se je lani povečal predvsem zaradi nadaljevanja rasti izvoza v EU, medtem ko se je v države, ki niso članice Unije, zmanjšal manj, kot se je pred tem.
Med glavnimi trgovinskimi partnericami se je najbolj povečal izvoz na Hrvaško, v Nemčijo, Italijo in Avstrijo, v drugi polovici leta pa se je okrepil tudi izvoz v Francijo, je danes objavil državni statistični urad. Najbolj se je povečal izvoz avtomobilov, ki je tudi sicer imel največji delež v skupni rasti izvoza. K skupnemu izvozu so pomembno prispevala še zdravila.

Slovenija je decembra okrog tri četrtine celotne blagovne menjave ustvarila z državami članicami EU-ja: 74,6 odstotka vsega izvoza in 79,2 odstotka vsega uvoza blaga. Samo v tem mesecu pa je izvozila za 1,83 milijarde evrov blaga, kar je 12,6 odstotka več kot v istem mesecu leta 2013.

Uvoz se je medtem najbolj okrepil iz Italije, Nizozemske, Romunije, Avstrije ter Južne Koreje in Kitajske. Z državami, ki niso članice EU-ja, je bil dosežen presežek v trgovinski bilanci, ki je znašal 96,8 milijona evrov. Z njim se je kompenziral decembrski primanjkljaj, ustvarjen na trgih držav EU-ja.