Najslabšo oceno si je Slovenija prislužila na področju razvitosti finančnega trga. Foto: BoBo
Najslabšo oceno si je Slovenija prislužila na področju razvitosti finančnega trga. Foto: BoBo

Švica je že sedmič zapored zasedla mesto najbolj konkurenčne države na svetu. Letos je v ocenjevanju različnih področij od sedmih mogočih točk prejela 5,76 točke. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem sledijo ZDA.

Od četrtega do desetega mesta na lestvici so se uvrstile Nemčija, Nizozemska, Japonska, Hongkong, Finska, Švedska in Velika Britanija, je razvidno iz poročila o svetovni konkurenčnosti. Sledile so Norveška, Danska, Kanada, Katar, Tajvan, Nova Zelandija, Združeni arabski emirati, Malezija, Belgija in Luksemburg. Slovenijo je na 58. mestu prehitela Ruanda, 60. mesto pa je pripadlo Makedoniji.

Slovenija se je povzpela za 11 mest
Slovenija je lani izgubila osem mest, letos pa se je s 4,28 točke povzpela za 11 mest, na 59. mesto. Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga in na področju dostopa do posojil.

Najboljšo oceno je dobila na področju zdravstva in izobraževanja, kot dobro so ocenili tudi področja infrastrukture, tržne učinkovitosti, tehnološke razvitosti in učinkovitosti trga dobrin.

Brezposelnost še vedno visoka
WEF države poziva k reformam za večjo storilnost, saj so ugotovili, da je svetovna gospodarska rast nizka, stopnja brezposelnosti pa vztraja na visoki ravni. Ugotovili so, da je sedem let po začetku svetovne finančne krize okrevanje daljše, kot so pričakovali. Gospodarske razmere še dodatno otežujejo krizna žarišča po svetu.