Premierka Bratušek je označila sebe, finančnega ministra Čuferja in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za
Premierka Bratušek je označila sebe, finančnega ministra Čuferja in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za "našo trojko". Foto: BoBo
Bratušek, Čufer, Jazbec: slovenska trojka

"Vsi trije, naša trojka, smo prepričani in odločeni, da bomo svoje težave lahko rešili sami, brez druge in naslednje trojke," je ob nastopu guvernerjevega mandata dejala premierka. Banka Slovenije ima svoje pristojnosti in avtonomijo, je dejala premierka, a ima tudi zelo pomembno vlogo pri regulaciji in nadzoru bank. "Ker je to v tem trenutku največja in najtežja naloga, je zelo pomembno sodelovanje," je dejala Bratušek po današnjem sprejemu Jazbeca, ki je nastopil šestletni mandat na čelu osrednje slovenske finančne institucije.

Kot je povzel Jazbec, so se dogovorili, da bodo povečali tok informacij in koordinacijo na ravni Banke Slovenije, vlade in predvsem ministrstva za finance. "Skušali bomo prepričati tako nezaupljivo slovensko, še bolj pa evropsko javnost, da v resnici vemo, kaj se dogaja v slovenskem gospodarstvu, predvsem pa v slovenskem bančnem in finančnem sistemu," je poudaril.

Minister Čufer pa je izrazil veselje, da bo lahko del "svojih težav delil" z novim guvernerjem, s katerim se, kot je dejal, že dolgo poznata. Ob tem je zagotovil, da bodo prvi testni prenos slabih terjatev iz NLB-ja na Družbo za upravljanje terjatev bank opravili čim prej, in spomnil, da se morajo z Evropsko komisijo uskladiti glede cene.

Glede skrbnih pregledov in stresnih testov bank je Čufer dejal, da si, tudi na sugestijo komisije, niso postavili končnih rokov, saj gre za obsežne zadeve. "Čas je pomemben, tudi če kakšen teden pozneje, samo da bo to enkratno. In da ne bomo vaje v januarju, februarju ponavljali," je ponovila predsednica vlade.

Bratušek, Čufer, Jazbec: slovenska trojka