Podjetja iščejo delavce v Srbiji

Slovenija ne more brez tuje delovne sile, učenje slovenščine in integracija pa sta bistveno hitrejša pri delavcih iz držav nekdanje Jugoslavije. Več kot 50 slovenskih delodajalcev se je zato skupaj s predstavniki Zavoda za zaposlovanje Slovenije odpravilo v Srbijo, kjer so se potencialnim delavcem v torek predstavljali v Beogradu, danes pa še v Nišu.

"V Sloveniji se išče vse – zdravstvo, socialna oskrba, išče se v transportu, gostinstvu, predelovalni dejavnosti," je naštela generalna direktorica slovenskega zavoda za zaposlovanje Greta Metka Barbo Škerbinc. Ob tem je poudarila pošteno rekrutiranje, brez posrednikov, ozaveščanje o pravicah, plačah, informacije o življenju v Sloveniji, saj ne želijo zlorab in izkoriščanja.

Srbija je sicer po številu izdanih dovoljenj za prebivanje in delo pri nas na tretjem mestu med državami, iz katerih prihajajo tuji delavci. Nina Dinić je denimo iz Niša v Slovenijo prišla pred enim letom, opravila preizkus znanja slovenskega jezika, in dela v ljubljanskem kliničnem centru, kjer bi potrebovali še 200 medicinskih sester. A medtem delavcev primanjkuje tudi na Balkanu, tiste, ki želijo v tujino, pa z višjimi plačami vabijo tudi v Avstrijo, Nemčijo.

Opozorila o dolgotrajnih postopkih

Če Sloveniji ne bo uspelo zagotoviti pogojev, da pridejo in ostanejo, bo treba še več delavcev iskati v Indiji, Nepalu, Bangladešu, na Filipinih. "Se bojim, da bo potem postal osnovni jezik angleščina, kar pa vseeno ni v redu, če živimo v Sloveniji," je ob tem dejala Vesna Tadić in ljubljanskega kliničnega centra.

Pomagali bi hitrejši postopki, ne pa da dajo delavci v svoji domovini odpoved in nato čakajo. "Okoli štiri mesece traja, da uredimo vso papirologijo," pojasnjuje Roman Tadina iz Term Olimia. "S tem spodbujamo druge oblike, kot je delo na črno, delavci pa tudi odhajajo v druge države," pa opozarja generalna direktorica zavoda za zaposlovanje.

Kot še pravi, bi bil zgled lahko poplavni zakon, ki je omogočil, da so tujci pri odpravljanju posledic lahko začeli delati hitro, medtem ko je še tekel postopek za vsa dovoljenja.