Konzum dobaviteljev že dlje časa ne plačuje. Foto: EPA
Konzum dobaviteljev že dlje časa ne plačuje. Foto: EPA

Po sestanku odbora dobaviteljev Agrokorjevi mreži Konzum, ki za razliko od Mercatorja že nekaj časa blaga dobaviteljem ne plačuje, je znana prva groba ocena skupnih terjatev. "Za zdaj je to okoli 40 milijonov evrov, vendar še vsi podatki niso zbrani, ker tu ne gre samo za živilsko industrijo, ampak tudi za širše," je izjavil predsednik odbora slovenskih upnikov-dobaviteljev, ki prodajajo v Agrokor, Izidor Krivec.

Prva naloga, ki so si jo slovenski dobavitelji Agrokorja zastavili, je prebiti informacijsko blokado. V tem ali v začetku prihodnjega tedna želijo vzpostaviti stik z novim upraviteljem Agrokorja in predsednico odbora hrvaških dobaviteljev. "Da pač dobimo več informacij, ker je zelo pomembno, ne samo, kako bomo poplačani za nazaj, ampak kako delati tudi v prihodnje," je pojasnil Krivec.

Zakon za reševanje Agrokorja, t. i. lex Agrokor glede tega ni jasen. Tako slovenski dobavitelji ne vedo, kako bo s terjatvami, nastalimi po uvedbi zakona, ki je zamrznil vse obstoječe terjatve in predvideva prednostno poplačilo bank, medtem ko poplačilo dobaviteljev po tem datumu ni natančno določeno. Preveriti želijo, ali držijo govorice, da bodo imeli hrvaški dobavitelji prednost pred drugimi. Za pomoč pri reševanju te problematike so se obrnili na Gospodarsko zbornico in slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem, če bo treba, bodo zaprosili, da se vključijo tudi banke.