Proračunski odhodki so bili junija pri nekaj manj kot 667,2 milijona evrov in s tem najnižji letos. Foto: Reuters
Proračunski odhodki so bili junija pri nekaj manj kot 667,2 milijona evrov in s tem najnižji letos. Foto: Reuters

Do letošnjega aprila je bil proračun ves čas v primanjkljaju, do marca pa se ga je nabralo za 571,6 milijona evrov. Aprila se je nato slika obrnila in od aprila do junija je proračun zabeležil za 181,3 milijona evrov presežka, je razvidno iz podatkov ministrstva za finance o realizaciji državnega proračuna.

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za leto 2016 določen v vrednosti 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize.

Proračunski prihodki so junija skupaj dosegli 701,8 milijona evrov, v šestih mesecih skupaj pa se je v proračun nateklo za okoli 4,17 milijarde evrov. V enakem obdobju lani so znašali prihodki približno 4,19 milijarde evrov.

Proračunski odhodki so bili na drugi strani junija nekaj manj kot 667,2 milijona evrov in s tem najnižji letos. V šestih mesecih je proračun skupaj porabil nekaj več kot 4,56 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa skoraj 4,88 milijarde evrov.