Šušteršič se ta trenutek ne misli ukvarjati z iskanjem kompromisa s SLS-jem Foto: BoBo
Šušteršič se ta trenutek ne misli ukvarjati z iskanjem kompromisa s SLS-jem Foto: BoBo
NLB NKBM
Koliko časa bomo še plačevali slabe odločitve menedžerjev bank? Foto: BoBo

Pomembna možnost za reševanje položaja v bankah je zdaj zaprta, odločitev pa "nas lahko drago stane", je po koalicijskem sestanku dejal finančni minister, a napoveduje druge poti. Tri koalicijske partnerice, poleg DL-ja tudi SLS in NSi, so namreč sinoči razpravljale o predlogu Šušteršiča za prodajo državnih bank in podjetij v celoti in s tem o morebitni spremembi koalicijske pogodbe. NSi je v predlog privolil, SLS pa ne.
Šušteršič je, glede na védenje o položaju v bankah, zato pričakoval nekoliko več razumevanja. Odločitev po njegovih besedah pomeni tudi veliko večjo verjetnost, da bo treba dati več javnih sredstev.
Kakršne koli dokapitalizacije iz javnih sredstev so po njegovih besedah izhod v skrajni sili, ki "pa bo verjetno še kdaj potreben. Verjetno večkrat, ker smo si zdaj omejili možnosti za iskanje kupcev". Prihodnje leto bodo zato ugotavljali, kako se bo položaj razvijal, in ni izključeno, da "ne bomo potem, če ne bo interesa za vlaganje v banke, to še enkrat predlagali čez pol leta ali eno leto".

Nove poti
A zaradi tega ne misli obupati in bo iskal nove možnosti. Prvi korak je po njegovih besedah zagotavljanje kapitala bankam. Če bo novi zakon o bančništvu uveljavljen, bo mogoče dokapitalizacijo Abanke izvesti brez prevzemne ponudbe. Tako je možnost, da banko dokapitalizirajo samo določeni lastniki, pri čemer je pripravljenost za to kazal predvsem Triglav, je pojasnil minister.

Tudi za NKBM je že razpisanih za sto milijonov t. i. CoCo obveznic, v zadnjih tednih pa so si prizadevali, da bi morda našli tudi zasebne vlagatelje v obveznice. Minister ne ve, ali bo to uspešno. Če ne bo, bo morala spet vskočiti država.

Pri NLB-ju je po njegovem mnenju več časa. Tako lahko naredijo program, pri čemer upa, da bo ta že lahko vključeval prenos terjatev na posebno družbo. V treh ali štirih mesecih imajo po njegovih ocenah lahko zelo jasno sliko, kaj bodo v bankah naredili.

Na tisoče stanovanj, a brez kapitala
Prvi korak države je, tako minister, izvesti prenos terjatev, banke pa morajo prodati premoženje. Šušteršič namreč ne vidi nobenega razloga za to, "da imajo banke stanovanja in hkrati govorijo, da nimajo kapitala".

Na vprašanje o kompromisu, da bi se denimo ena državna banka prodala, druga ne, je odgovoril, da ni njegov namen, dva ali tri mesece iskati kompromis, kako morda spremeniti koalicijsko pogodbo. Veliko bolj produktivno se mu zdi reševanje položaja v bankah. Minister je še pojasnil, da je bilo na seji sveta zelo enotno mnenje in ogorčenje nad tem, da bi morali banke še dokapitalizirati iz javnih sredstev. Kljub temu se temu najbrž po njegovem mnenju ne bomo mogli izogniti.