Protest proti prenosu sobaric na zunanjega izvajalca je bil uspešen, saj te
Protest proti prenosu sobaric na zunanjega izvajalca je bil uspešen, saj te "za zdaj" ostajajo zaposlene v Istrabenz turizmu. Foto: BoBo

Še pred kratkim je bilo vodstvo Istrabenz turizma odločeno, da podobno kot v hotelih Bernardin čiščenje sob in s tem sobarice prenesejo na zunanje podjetje, neuradno naj bi šlo za Aktivo. V družbi je zaposlenih 53 sobaric, ki čistijo v treh hotelih s štirimi oziroma petimi zvezdicami. Vodstvo družbe je objavilo javni razpis in izpeljalo druge postopke, zdaj pa so sprejeli novo odločitev, je pojasnil predsednik uprave Istrabenz turizma Aleš Semeja.

"Teh 53 ljudi ostaja, pridobili smo tudi nove zaposlene, tako da nas je zdaj 58 na sobnem delu. Nadomestili smo vse upokojitve in odhode v tem času. S tem lahko pokrivamo vse tiste elemente naše ponudbe, ki obratujejo celo leto, medtem ko tisti del, ki ne, je pa že zdaj v zunanjem izvajanju storitev," je dejal Semeja.

Sindikati, ki so ves čas vztrajali pri zahtevi, da mora družba, kakršna je Istrabenz, imeti redno zaposlene sobarice in čistilke, in tudi opozarjali na težave, ki jih imajo z zunanjimi izvajalci, so zadovoljni, a ostajajo previdni.

"To pomeni, da so prizadevanja sindikata in delavcev padla na plodna tla, še vedno pa smo zaskrbljeni, kaj pomeni beseda 'za zdaj'. Mi želimo, da je to praksa, da tako ostane, da ne bo jutri kakšnih drugačnih sprememb," je povedal sindikalni predstavnik Andrej Grahor.

V družbi Istrabenz turizem sicer letos že v maju napovedujejo rekordno sezono, skoraj polne hotele imajo tudi za prihajajoče velikonočne praznike.