V vodstvu SDH-ja bo ostala le Lidia Glavina. Foto: BoBo
V vodstvu SDH-ja bo ostala le Lidia Glavina. Foto: BoBo

V upravi holdinga bo ostala le predsednica Lidia Glavina, ki pa sama ne more sprejemati odločitev o okoli 11 milijard evrov vrednem državnem premoženju. Tako so zdaj na potezi vnovič nadzorniki holdinga, ki bodo z novo začasno rešitvijo vnovič reševali že tako rekoč večne kadrovske težave holdinga.

Ker nobeden od štirih nadzornikov ni pripravljen prestopiti v upravo SDH-ja, bo začasnega člana holdinga tokrat imenovalo sodišče. Predlog bo predvidoma v četrtek sodišču predložil nadzorni svet. Koga bo predlagal za začasnega člana uprave, prvi nadzornik Damjan Belič ni želel razkriti: "Oseba mora izpolnjevati pogoje za funkcijo v upravi SDH-ja, ki jih določa zakon o gospodarskih družbah kot zakon o SDH-ju."

Sodno imenovanje drugega člana uprave je v danih okoliščinah najprimernejša rešitev, opozarja Belič in dodaja, da bo iskanje novih članov vzporedno steklo tudi prek mednarodnega razpisa.

Spomnimo, da je bil eden od takih razpisov zaključen nedavno, a nadzorniki med prijavljenimi niso izbrali nikogar. Pisec zakona o SDH-ju Gorazd Podbevšek ob tem kritično ocenjuje, da bi moral nadzorni svet začeti postopke izbire novih članov takoj po prvem odstopu iz uprave.

"Tudi ko so postopke speljali in ko so ugotovili, kdo je po njihovem mnenju najboljši, bi ga morali imenovati, pa če je bilo to všeč takratnemu predsedniku vlade ali ne. Njihova odgovornost je, da poiščejo najboljšo rešitev in jo sprejmejo, zato so tam," je poudaril.

SDH si namreč ne more privoščiti neoperativne uprave, saj so pred upravljavcem zahtevni postopki, od prodaj dveh bank, NLB-ja in Abanke do priprave strategije upravljanja za prihodnje leto in strategije prestrukturiranja turističnih podjetij v lasti države.