Bankirji rubijo ACH, začetek konca?

Kot je razvidno iz podatkov Ajpesa, je banka Unicredit zaradi dveh milijonov terjatev danes zasegla 86,75-odstotni delež Adrie Mobil. Hkrati pa ima družba ACH blokiranih sedem od osmih računov. Kot je znano, so si menedžerji kljub izgubi pred novim letom razdelili za 22 milijonov evrov dividend, kar je razjezilo banke.

Dividend zaradi izgube družba pravzaprav ne bi smela izplačati. Adria je zato za 27 milijonov evrov bilančnega dobička izdala obveznice, ki jih je dobila menedžerska družba Protej in tako postala 66-odstotna lastnica donosne družbe Adria Mobil, ki je zdaj obremenjena z velikanskim, skoraj 50-milijonskim dolgom.

ACH je pokopalo večinsko lastništvo likvidirane Factor banke. ACH, ki ima poleg Adrie Mobil v lasti Debitel, zastopstvo avtomobilov Mercedes, Honda in Fiat ter hotela Union in Lev, bankam dolguje približno 170 milijonov evrov. Herman Rigelnik, med ustanovitelji Kučanovega Foruma 21 in tudi nekdanji predsednik državnega zbora, je skupaj z vodilnimi menedžerji prevzel družbo ACH leta 2005.

Neuradno so kreditne mape holdinga že prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank. Iz omenjenih bank sicer sporočajo, da konkretnih razmerij s strankami ne razkrivajo. Ali bo sledil stečaj ali prisilna poravnava, bodo tako kot v Trimu zdaj odločile banke same.

Prispevek Florjana Zupana, Slavko Bobovnik pa je v studiu Odmevov gostil generalno direktorico holdinga ACH-ja, Sonjo Gole.