Padci na madridski borzi. Foto: EPA
Padci na madridski borzi. Foto: EPA

Po IMF-jevih besedah se država spoprijema z "resnimi" izzivi, vključno s potrebo po nujni reformi nedelujočega trga dela in njenega bančnega sektorja.
IMF-jeva ocena prihaja, potem ko so španske oblasti morale za konec tedna reševati regionalnega upnika Cajasur. Prejšnji teden je španska vlada sprejela varčevalne ukrepe za zmanjšanje svojega primanjkljaja, ki je trenutno enak 11 odstotkom španske gospodarske proizvodnje. To je precej višje kot evropska zgornja meja 3 odstotkov.
Luknje v številnih sekcijah
To sicer ni prvič, da je IMF dejal, da Španija potrebuje reformo gospodarstva, a tokrat opozorila zvenijo kot neodložljiva in bolj neposredna - španski trg dela ne deluje in potrebuje korenito reformo. IMF je izpostavil tudi padec na španskem trgu nepremičnin, visoko zadolženost v zasebnem sektorju ter šibko produktivnost in konkurenčnost.
Prejšnji teden je španska vlada odobrila varčevalni načrt za 15 milijard evrov, vključno s 5-odstotnim zmanjšanjem plač v javnem sektorju. Država se mora spopadati tudi z več kot 20-odstotno nezaposlenostjo. Skrbi glede španskega gospodarstva je treba gledati v luči nedavne finančne krize v Grčiji, katere primanjkljaj znaša 13,6 odstotka BDP-ja.
Zaradi strahu, da bi se grška kriza lahko razširila na Španijo, se je 27 držav članic EU-ja in IMF-a skupaj dogovorilo za 750 milijard evrov vreden rešilni sveženj.