Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gostinci si sicer želijo najti bolj življenjsko rešitev, saj številnim še vedno ni jasno, kakšne so njihove pristojnosti in kako izvajati preverjanje gostov.

V gostinski panogi so kritični do ukrepa obveznega preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT pri svojih gostih. Kot opozarjajo, jim to prinaša precej več dela, pa tudi številna vprašanja in nejasnosti. Kot je za sinočnje Odmeve Televizije Slovenija dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtno-podjetniški zbornici Blaž Cvar, člani sekcije pozivajo k uporu.

"V prvi vrsti je pomembno predvsem to, da si želimo gostinci delati. Delati tako, da ne bomo ogrožali zdravja tako svojih zaposlenih kot tudi ne gostov," je ob tem poudaril Cvar. "Seveda pa je panogi težko položiti na dušo, naj vendarle sprejema ukrepe, ki so sprejeti na tako enostranski način z danes na jutri. Kot vemo, od petka do danes še vedno ni vsem popolnoma jasno, kako preverjanje pogoja PCT sploh izvajati," je opozoril.

Kot je za Radio Slovenija poročal Rok Valenčič, so tudi gostinci na Obali zelo nejevoljni zaradi nove ureditve, po kateri morajo preverjati izpolnjevanje pogojev PCT. Kar nekaj jih pravi, da tega ne bodo počeli, saj menijo, da za to niti niso pristojni. Veliko zaposlenih v ponedeljek tudi še ni imelo navodil, kako naj ravnajo.

Iskanje rešitev, ki bi bile za gostince bolj življenjske

V ponedeljek so se predstavniki gostincev že sešli z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, v sredo pa se bodo še z zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem in vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar. Po besedah predsednika OZS-ja Branka Meha si obetajo dogovor o tem, kako naprej oziroma omilitev trenutnih ukrepov.

Sorodna novica Gostinci zaradi pogojev PCT na nogah, pozivajo k uporu

Kot je dejal Cvar, si zaposleni v gostinstvu in turizmu želijo, da bi v sredo na sestanku s pristojnimi našli rešitev, kako zahtevo po preverjanju pogojev PCT narediti bolj življenjsko.

Veliko kritik leti tudi na ukinitev brezplačnega testiranja na koronavirus, kar bo začelo veljati s 23. avgustom. V Sindikatu delavcev trgovine so prepričani, da zaposleni ne morejo in ne smejo biti finančno obremenjeni zaradi testiranja in da mora strošek v celoti prevzeti delodajalec. Prav tako so prepričani, da je treba čas za testiranje všteti v delovni čas zaposlenega. Podobno so pred tem opozorili tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma.

Gostinci še kar jezni zaradi pogojev PCT
Kako poteka preverjanje PCT-ja v Avstriji in Nemčiji?

Aplikacija za preverjanje pogojev PCT še vedno v nadgradnji

Ob tem še vedno ni dostopna aplikacija za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Kot so v soboto sporočili z NIJZ-ja, je aplikacija še v postopku nadgradnje, do takrat pa morajo izvajalci storitev izpolnjevanja pogojev PCT pri svojih obiskovalcih in gostih preverjati s pomočjo tiskanih oz. elektronskih potrdil. Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek sicer dejal, da pričakuje, da bo mobilna aplikacija znova dostopna najpozneje v torek zjutraj.

NIJZ je aplikacijo predstavil v petek, zvečer pa so sporočili, da bodo aplikacijo do sobote nadgradili. Izkazalo se je namreč, da aplikacija pri branju QR-kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni izvid testa na novi koronavirus, čeprav sta minister za zdravje in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da ne bo tako.

Poleg tega je v petek informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da aplikacije od NIJZ-ja niso prejeli v predhodno mnenje. Prelesnik je opozorila, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot bi aplikacijo delali študentje prvega letnika

Kaj točno je šlo narobe z aplikacijo glede preverjanja PCT-pogojev, še vedno ni jasno. Zagotovo pa ne more biti krivec inšpekcijski postopek informacijske pooblaščenke, ki ga je ta sprožila na podlagi prijave. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je sicer zatrdil, da je aplikacija v fazi testiranja in da bo zagotovo na njihovih spletnih straneh na voljo v torek. Medtem pa nekdanji glasnik digitalnih tehnologij in član strateškega sveta za digitalizacijo Aleš Špetič pravi, da se očitno nismo ničesar naučili iz preteklih napak, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

"Zaplet s to aplikacijo je podoben, kot smo ga videli pri aplikaciji Ostani zdrav, pri portalu za zbiranje prijav na cepljenje in še nekaj drugih. Pojavila se je potreba, ki je bila ustvarjena zelo na hitro, ampak namesto da bi tisti, ki so bili za to odgovorni, rekli, nekaj časa bo trajalo, da se to uredi, so želeli to zelo na hitro implementirati. To pač ne gre, zdaj pa vidimo posledice," je za Radio Slovenija povedal Špetič.

Morda bo podobne napake lahko v prihodnje odpravilo novo ministrstvo za digitalno preobrazbo, katerega ena od nalog bi morala biti tudi priprava standardov, kako se pripravljajo in objavljajo državne aplikacije. "To so standardi, ki jih v gospodarstvu vsi normalno upoštevajo. Priprava specifikacij, testiranje, priprava uporabniške pomoči, preverjanje, ali je zadeva usklajena z zakonom, kako je z varovanjem podatkov, pa seveda, ko se to objavi, se objavi tako, da zadeva deluje," je nadaljeval.

Tako pa, kot še pravi Špetič, smo imeli v zadnjem letu in pol veliko smolo, saj so bile čisto vse digitalne rešitve, ki so povezane z reševanjem koronakrize, narejene tako slabo, kot da bi jih delali študentje računalništva v prvem letniku, pa še ti bi pri tem dobili negativno oceno.

PCT: Razburjenje med gostinci ne pojenja