Delavec je za čas testiranja upravičen tudi do plačila za delo oz. do 100-odstotnega nadomestila plače v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, poudarjajo v sindikatu. Foto: EPA
Delavec je za čas testiranja upravičen tudi do plačila za delo oz. do 100-odstotnega nadomestila plače v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, poudarjajo v sindikatu. Foto: EPA

Iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije so sporočili, da od članov dobivajo vedno več vprašanj v povezavi z izvajanje vladne uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom, s katero se s 23. avgustom razen za izjeme ukinja brezplačno hitro testiranje.

"Glede na to, da gre za navodilo delodajalca zaposlenemu v povezavi z delodajalčevo obveznostjo zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu oz. nalaganje obveznosti zaposlenemu v okviru delovnega časa zaposlenega ni argumenta, da bi delodajalec strošek testiranja upravičeno naložil v plačilo delavcu," svojim članom pojasnjujejo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

Sorodna novica Zaposleni v gostinstvu in turizmu si obveznega testiranja ne nameravajo plačevati sami

Iz zakona o varnosti in zdravju pri delu po navedbah sindikata povsem jasno izhaja, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj. Podobno opozorilo je v petek podal tudi Sindikat delavcev gostinstva in turizma.

Sindikat opozarja, da mora stroške testiranja v celoti kriti delodajalec

Zakon o delovnih razmerjih navaja, da stroške za predhodni zdravniški pregled, s katerim se ugotovi kandidatova zdravstvena zmožnost za opravljanje dela, krije delodajalec, so spomnili v sindikatu in dodali, da enako velja tudi za stroške obdobnih zdravniških pregledov zaposlenih. Zato mora strošek testa na okužbo s koronavirusom po pojasnilih sindikata delavcev trgovine v celoti prevzeti delodajalec, napotitev delavca na testiranje, ki dejansko predstavlja izpolnjevanje obveznosti delavca iz delovnega razmerja, pa se mora všteti v delovni čas zaposlenega.

Delavec je za čas testiranja upravičen tudi do plačila za delo oz. do 100-odstotnega nadomestila plače v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. V sindikatu sicer ob tem poudarjajo, da zaupajo stroki, ki pravi, da cepljenje predstavlja edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije covida-19. "Zato zagovarjamo korist cepljenja proti covidu-19, ki pa mora temeljiti na prostovoljni odločitvi posameznika," so še navedli.

Blaž Cvar, OZS. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Cvar, OZS. Foto: MMC RTV SLO

Cvar: Neodgovorno sprejemanje ukrepov "čez noč"

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pa medtem prihajajo opozorila o nesprejemljivosti nekaterih protikoronskih ukrepov, med njimi prav pogojev PCT v gostinstvu. Kot je za Televizijo Slovenija pojasnil predsednik OZS-ja Branko Meh, je prav ta dejavnost med tistimi, ki so trenutno najbolj na udaru. V trgovini denimo pogoja PCT ni.

Danes so se zato sešli z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, v sredo pa se bodo še z zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem in vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar. Po Mehovih besedah si obetajo dogovora o tem, kako naprej, oz. omilitve ukrepov, saj da se ne morejo tako obremenjevati storitvene dejavnosti.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar pa je za nacionalno televizijo glede pogoja PCT danes poudaril, da se gostinci zavedajo pomena varovanja zdravja tako za goste kot za zaposlene, da pa je "sprejemanje takšnih ukrepov tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, skrajno neresno, neodgovorno". "Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob," je bil oster.

Pozivi k "uporu"

Kot je pojasnil Cvar, člani sekcije za gostinstvo in turizem "pozivajo k uporu, pozivajo k ukrepom, ki bodo jasno dali vedeti, da tako za gostinstvo enostavno ne bo več šlo".

Skupaj poiščimo rešitve, da nezadovoljstva, kot smo mu bili priča v preteklih dneh in danes, ko so gostinci pozivali, naj ostro ukrepamo, naj se gremo neke vrste protest ali upor ali kakorkoli že, vsekakor si tega nihče ne želi.

Blaž Cvar, sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS-ju

"V prvi vrsti je pomembno to, da si gostinci želimo predvsem delati. Delati tako, da ne bomo ogrožali zdravja tako zaposlenih kot gostov, seveda pa je panogi težko položiti na dušo, naj vendarle sprejema ukrepe, ki so sprejeti tako enostransko z danes na jutri. Vsem ni jasno, kako ta pogoj preverjanja PCT-ja sploh izvajati, aplikacija še ne deluje. Pogoji pa so takšni, da gostinske lokale spreminjajo v ustanove, ki izvajajo represijo nad svojimi gosti, čeprav smo videli, da se bodo gostje na izkazovanje pogoja PCT zelo hitro privadili," je v Odmevih za TV Slovenija pojasnil Cvar.

Glede sestanka z ministrom Počivalškom je Cvar dejal, da pričakujejo, da bodo z ministrstvom za gospodarstvo panogo gostinstva in turizma skupaj zagovarjali ter našli način, da bi našli boljše rešitve. Z ministrom Poklukarjem se bo treba dogovoriti, kako bo preverjanje pogoja PCT lažje implementirati v poslovanje gostinstva in turizma.

"Skupaj poiščimo rešitve, da nezadovoljstva, kot smo mu bili priča v preteklih dneh in danes, ko so gostinci pozivali, naj ostro ukrepamo, naj se gremo neke vrste protest ali upor ali kakor koli že, vsekakor si tega nihče ne želi," je še pojasnil Cvar.

Gostince razburja, da bodo pri gostih morali preverjati pogoje PCT. Foto: BoBo
Gostince razburja, da bodo pri gostih morali preverjati pogoje PCT. Foto: BoBo

Odziv GZS-ja

GZS izvajalce gostinskih storitev glede uveljavljenega odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev opominja, da morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja pogoja PCT v prostorih izvajanja dejavnosti in da morajo spoštovanje tega pogoja preverjati pred vstopom v prostor.

"Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja Inšpektorat RS za delo," so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) zapisali v odgovorih na številna vprašanja, ki jih glede odloka, ki bo veljal do vključno 1. avgusta, dobivajo od izvajalcev gostinskih storitev.

Gospodarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo
Gospodarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo

Kot so sporočili, odlok med drugim določa, da morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač testiranje na virus opraviti tedensko, in sicer ali s hitrimi antigenskimi testi ali s testi PCR.

Testiranje ni obvezno za tiste gostince, ki imajo dokazilo o cepljenju, dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

Minimalen stik s potrošniki

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti morajo zagotoviti minimalen možen stik s potrošniki, poskrbeti za redno prezračevanje, za redno razkuževanje miz, za razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter za uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki pravi, da te niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen covid-19 preboleli ali so bili cepljeni.

Tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli bolezni covida-19 v zadnjih šestih mesecih, morajo v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz. Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, so navedli v GZS-ju.

Začenja se preverjanje PCT pogoja v gostinstvu